Google kuantum bilgisayar ile teknolojik gelişime yenilik getiriyor. Şirket, yeni bilgisayarı ile bu alanda bir hayli iddialı.
Google’ın yeni kuantum bilgisayarı Santa Barbara, California’daki kampüslerinde bulunuyor. Etrafındaki devasa, dramatik, biraz lezzetli görünen sarkık parçalar aslında bilgisayar değil. Altta görünen küçük kutu bilgisayar görevi görüyor. Sarkan bu teller ve tüpler aslında soğutma sisteminin bir parçası olarak işliyor.
Google’ın kuantum bilgisayarı, diğer tüm kuantum bilgisayarların yanı sıra hesaplamaları inanılmaz derecede hızlı yapıyor. Klasik bilgisayarların yapamadığı süperpozisyon ve kuantum mekaniği dahil olmak üzere fiziğin belirli yönlerini hesaba katıyor. Kuantum bilgisayarlar, yapay zekayı bu kadar harika yapan şeylerden biri diyebiliriz. Bu nedenle Yapay zeka sistemleri, sorunları çözmek ve verilerini korumak için genellikle kuantum bilgisayarları kullanıyor.
Google’ın bu alana dahil olmak istemesi aslında pek de sürpriz değil. Şirket, yakın zamanda bu 70 kübitlik başyapıtı ortaya çıkardı. Şimdi, daha önce belirtildiği gibi, bilgisayarın kendisi küçük bir yapıya sahip. Bununla birlikte, işlediği kadar çok bilgi ve yaptığı kadar hızlı olduğu için, her zaman soğuk durumda olması gerekiyor. Uygun dolaşım olmadan, bu şeyler aşırı ısınıyor. Bu, mekaniği etkileyebiliyor ve bilgisayarın verilerini kaybetmesine neden olabiliyor. Bu yeni kuantum bilgisayarı, bir önceki modelden 241 milyon kat daha güçlü.
Aslında bu bilgisayarında var olan en iyi kuantum bilgisayar olması gerekmiyor. Çünkü dürüst olmak gerekirse, tam verimli bir kuantum bilgisayarın nasıl yapılacağından henüz tam olarak emin değiliz. 1998’de yapılan ilk kuantum bilgisayar sadece 2 kübitti. Bunu çözmek için sadece 25 yılımız vardı. Ancak, Google’ın sadece 25 yılda ortaya çıkarabileceği buysa, 50’deki yeni normun ne olabileceğini merak uyandırıyor. Google’ın da kuantum bilgisayar alanında yer alması teknolojideki gelişimi hızlandıracak. Aslında rekabetteki artış, teknolojideki gelişme olarak karşımıza çıkacak.
Kuantum bilgisayar nedir?
Bir kuantum bilgisayar, geleneksel ikili sistemin daha karmaşık bir kuantum versiyonu olan ve sonsuz olasılıklar bırakan kübitleri kullanıyor. Mevcut bilgisayarlarımızdan farklı olarak, makineye verilen işler veya talimatlar, üst üste bindirme, dolaşıklık ve girişim yardımıyla bir belirsizlik ölçüsü altında gerçekleşebiliyor. Kuantum dünyasında, süperpozisyon, her bir tarafında ayrı ayrı sıfır ve bir bulunan bir madalyonun sabit dönüşüne benzetilebilir.