Techinside Google News
Techinside Google News

Çin, yapay zekaya bakış açısını değiştirdi

Çin yapay zeka yönergesi için yeni maddeler paylaştı. Yapılan değişikliklerle Çin, bu alanda biraz daha yumuşadı diyebiliriz.
- Advertisement -

Çin yapay zeka yönergesi için yeni maddeler paylaştı. Yapılan değişikliklerle Çin, bu alanda biraz daha yumuşadı diyebiliriz.

Çin, endüstriyel gelişmeyi teşvik ederken kamusal kullanımlarını sınırlayan üretken yapay zeka hizmetleri hakkında yeni yönergeler yayınladı.

Çin Siber Uzay İdaresi’nin (CAC) Nisan ayında taslak kurallara kıyasla duruşunu yumuşattı. Bu yeni geçici düzenlemeler 15 Ağustos’ta yürürlüğe girecek. Yönergeler yalnızca halka üretken yapay zeka hizmetleri sunan kuruluşları etkiliyor. Aynı teknolojiyi geliştiren ancak kitlesel pazar kullanımı için olmayan diğer kuruluşlar önlemlerin kapsamına girmiyor.

Kurallar, Nisan teklifindeki bazı ifadeleri koruyor. Üretken yapay zeka hizmetlerinin “sosyalizmin temel değerlerine bağlı kalması” ve devlet gücünü veya sosyalist sistemi devirmeye çalışmaması gerektiğini zorunlu kılmaya devam ediyor. Yeni kurallar, ihlaller için 100.000 yuan’a (13.999 dolar) kadar olası para cezaları kaldırıyor.

Yapay zeka için yeni içerik

Çin, üretken yapay zeka tekliflerini güçlendirmenin yollarını arıyor ve ABD’nin mevcut hakimiyetini devirerek lider sağlayıcı olmayı umuyor. Ancak bu, internet erişimini ve kendi sınırları içinde bilginin yayılmasını kontrol ettiği bilinen bir ülke olan Çin için kolay olmadı. Hükümet, teknoloji devlerine, araç Çin’de mevcut olmasa da, chatbot’un “sansürsüz yanıtlar” vermesinden korktuğu için ChatGPT’ye erişmemelerini söylemişti. Yetkililer ayrıca ChatGPT kullanan vatandaşlara da baskı yaptı ve chatbot’u sahte makaleler yazmak için kullandığı iddia edilen bir adamı tutukladı.

Çinli teknoloji devleri Alibaba ve Baidu şimdi kendi üretken yapay zeka araçlarını geliştiriyor. Baidu, bu yılın başlarında chatbot’u Ernie’ye ilk bakışı teklif etti, ancak lansman yatırımcıları pek etkilemedi. Çin’in üretken yapay zeka kuralları, eğitim verilerinin fikri mülkiyet haklarının önemini de dikkate alıyor. Ayrıca “tekel ve haksız rekabet uygulamak için algoritmalar, veriler, platformlar ve diğer avantajların” kullanılmasını yasaklıyor. Tüm eğitim verileri, hükümetin meşru gördüğü kaynaklardan gelmelidir. Hizmet sağlayıcılar, yapay zeka modelleri için toplanan bilgilerin gözden geçirilmesi veya düzeltilmesi için bireylerin taleplerini kabul etmeli. Çin hükümeti, altyapıyı ve kamu eğitimini desteklemek de dahil olmak üzere üretken yapay zekanın gelişimini teşvik edeceğini söyledi.

Üretken yapay zeka ile kamu güvenliğinde inovasyonu dengelemeye çalışan tek ülke Çin elbette ki değil. Biden yönetimi yapay zeka gelişimini desteklemek için bir plan hazırlarken, AB hala AI Yasası üzerinde müzakere ediyor . Bu arada ABD Federal Ticaret Komisyonu, bu hafta ChatGPT üreticisi OpenAI hakkında potansiyel tüketici zararı nedeniyle bir soruşturma başlattı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir