Mikrodalgaları engelleyen malzeme kızılötesi ısıyı da engelleyerek şeffaftan yarı saydam yapıya geçiyor.
Araştırmacılar sadece mikrodalgaları engellemekle kalmayıp aynı zamanda kızılötesi ve ışığı da engelleyebilen mikrodalgaya dayanıklı bir malzeme yaratmayı başardı. Ek olarak, bu yeni malzeme şeffaf bir duruma geçerek kızılötesi ve mikrodalgaların geçmesine izin veriyor.
Raporlara göre, malzeme, yarı saydamdan opak ve geri dönüş yapabilen kalamar derisinin özelliklerinden ilham aldı. Bu yeni malzemenin elektroniği koruyabilen ve binaları daha enerji verimli hale getirebilen “gizli” malzemeler oluşturmak için yararlı olabileceği düşünülüyor.
Bu malzeme, onu nasıl esnettiğinize veya daralttığınıza bağlı olarak farklı şekilde çalışıyor. Aslında bunu yapabilen bir malzemeyi ilk kez görmüyoruz. Daha önce, mikrodalgalar gibi elektromanyetik emisyonları engelleyebilen malzemelerin yanı sıra kızılötesi ışığı engelleyebilen malzemeler geliştirildi.
Gümüş nanoteller kullanılıyor
Bununla birlikte, her ikisini de engelleyebilecek tekil bir malzeme görmek, elektrik ve askeri dünya için olası sonuçları nedeniyle heyecan verici. Araştırmacılar, “görünür-mikrodalga bantları koruma ve bunların geçmesine izin verme arasında hızlı bir şekilde geçiş yapabilen yumuşak bir filmde iletken bir ağ ile yüzey yapılarını entegre etmek” istediklerini söylüyor. Araştırmayla ilgili bir makale, keşfi biraz daha derinlemesine detaylandırıyor. Araştırmacılar, nanotellerden ve gerilmiş elastomerlerden oluşan iki katmanlı bir film oluşturarak teknolojiyi kullandı. Buradan, malzemenin yüzeyinde küçük çatlaklar ve kırışıklıklar oluşturmak için gerdiler ve daralttı. Malzemenin ne kadar esnediği veya büzüldüğüne bağlı olarak engellediği şeyi değiştirmesine izin veren işte bu çatlaklar ve kırışıklıklar. Güneş ışığına ihtiyaç duymayan güneş filmi gibi araştırmacıların ortaya çıkardığını gördüğümüz diğer bazı harika teknolojilerle birlikte kullanıldığında, bu tür malzemeler bir dizi potansiyel uygulama ile parlak bir geleceğe işaret ediyor gibi görünüyor.
Şimdi, Çinli araştırmacılardan oluşan bir ekip, bu son teknoloji malzemelerin faydalarını ışığı, IR’yi, mikrodalgaları ve diğer EM emisyonlarını engellemesi veya geçmesine izin vermesi emredilebilen tek bir süper malzemede birleştirdiklerini söylüyor. Ekip, tüm bu şaşırtıcı özellikleri içeren sihirli malzemelerini geliştirmek için önce bu belirli özellikleri cam ve diğer malzemelerden oluşan bir alt tabakaya aşılamak için kullanılan mevcut yöntemleri inceledi. Saydam ve opak durumlar arasında geçiş yapabilen pencerelerin tipik olarak camın içine bir elektrik akımı altında kırışan küçük yapılar yerleştirdiğini çabucak belirledi. Ayrı olarak, EM ve IR emisyonlarını başarıyla bloke eden malzemeler genellikle bir temel malzemeye gömülü mikroskobik gümüş nanoteller kullanıyor.