Değişen çalışma şekilleri ve çalışan beklentileri, kurumsal haberleşme pazarına çözüm sunan firmaları değişime zorluyor. Connect Solutions tarafından yapılan “The Remote Collaborative Worker Survey” araştırmasına göre, çalışanların yüzde 39’u sıklıkla veya ayda birkaç kez uzaktan mesai yapıyor. Çalışanların yüzde 77’si uzaktan daha verimli bir şekilde işlerini sürdürdüklerini ve ofis dışından çalıştıklarında işlerini yüzde 30 oranında daha hızlı tamamladıklarını söylüyor.
Kurumların büyük çoğunluğu birbirine uzak ve dağınık ofislerdeki ekiplerden oluştuğunu belirten Unify Türkiye Ülke Müdürü Erda Tütüncüoğlu, iş yapış modellerinin kullanıcı odaklı bir şekilde değiştiğine dikkat çekiyor: “Yapılan araştırmalar, yeni nesil çalışma modellerinin geleneksel yapıları zorladığını gösteriyor. Connect Solutions tarafından gerçekleştirilen araştırma da bu eğilimi doğruluyor. Araştırmaya katılan kişilerin yüzde 24’ü dışarıdan çalıştıklarında daha az sürede görevlerini bitirdiklerini ifade ederken, yüzde 23’ü mobilken normalden daha uzun süre iş yapabildiklerini ve yüzde 52’si ise daha az mola verdiklerini belirtiyor. Bu ve buna benzer verilerden yola çıkarak iş yapış modellerinin kısa ve orta vadede dönüşeceğini söyleyebiliriz.”
Mobilite binlerce dolar tasarruf sağlıyor
Uzaktan çalışmanın çalışan hayatını olumlu yönde doğrudan etkilediği de görülüyor. Yapılan araştırmalar, uzaktan çalışan kişilerin daha mutlu daha az stresli ve daha sağlıklı olduklarını, büyük kurumlar için kişi başı yıllık ortalama 5 bin 250 dolar tasarruf sağlandığını ortaya çıkarıyor.
Uzaktan çalışmanın kişisel tatmin ve hayat kalitesine etkisi de fark ediliyor; araştırmaya katılan çalışanların yüzde 45’i daha fazla uyuyabildiğini, yüzde 35’i daha fazla fiziksel egzersiz yapabildiğini, yüzde 42’si de daha sağlıklı beslendiğini söylüyor. Katılımcıların yüzde 44’ü daha pozitif, yüzde 53’ü ise daha az stresli olduğunu dile getiriyor.
Kesinlikle katılıyorum. Özellikle İstanbul için güneş doğmadan kalkmak değil verim, sağlığımızdan da bir çok şey götürüyor.
Bana kalırsa bu yüzdelerin hiçbir anlamı yok. Kimlerin üstünde ve esaslı?
Kişilik ve fiziksel nitelikler öne çıkan kıpılar olmalı..