Google‘ın DeepMind AI laboratuvarından AlphaGo adlı yapay zeka programı, 2016 yılında masa oyunu Go’nun şampiyon bir oyuncusunu yenerek tarih yazdı. Şimdi, DeepMind’in kurucu ortağı ve CEO’su Demis Hassabis, mühendislerinin OpenAI’nin ChatGPT’sinin arkasındaki sistemden daha yetenekli olacak Gemini adlı bir yapay zeka sistemi yapmak için AlphaGo’nun tekniklerini kullandığını söylüyor.
DeepMind‘ın halen geliştirme aşamasında olan Gemini’si, metinle çalışan ve doğası gereği ChatGPT’ye güç veren GPT-4’e benzeyen büyük bir dil modeli. Ancak Hassabis, ekibinin bu teknolojiyi AlphaGo’da kullanılan tekniklerle birleştirerek sisteme planlama veya sorunları çözme yeteneği gibi yeni yetenekler kazandırmayı amaçladığını söylüyor.
Hassabis, “Yüksek düzeyde, Gemini’yi AlphaGo tipi sistemlerin bazı güçlü yönleriyle büyük modellerin şaşırtıcı dil yeteneklerini bir araya getiren bir sistem olarak düşünebilirsiniz” diyor. “Ayrıca oldukça ilginç olacak bazı yeni yeniliklerimiz var.” Gemini ilk olarak geçen ay Google’ın geliştirici konferansında, şirketin bir dizi yeni yapay zeka projesini duyurmasıyla alay edildi.
DeepMind öğrenme modeli
AlphaGo, DeepMind’in öncülüğünü yaptığı, pekiştirmeli öğrenme adı verilen bir tekniğe dayanıyordu; burada yazılım, Go veya video oyunlarında hangi eylemlerin gerçekleştirileceğini seçmeyi gerektiren zorlu sorunları, tekrar tekrar denemeler yaparak ve performansı hakkında geri bildirim alarak üstlenmeyi öğrenir.
Tahtadaki olası hareketleri keşfetmek ve hatırlamak için ağaç arama adı verilen bir yöntem de kullandı. Dil modelleri için bir sonraki büyük sıçrama, onların internette ve bilgisayarlarda daha fazla görev gerçekleştirmelerini içerebilir .
Hassabis, Gemini’nin hala geliştirme aşamasında olduğunu ve bu sürecin birkaç ay süreceğini söylüyor. Onlarca veya yüz milyonlarca dolara mal olabilir. OpenAI CEO’su Sam Altman, Nisan ayında GPT-4’ü oluşturmanın 100 milyon dolardan fazlaya mal olduğunu söyledi.
Gemini tamamlandığında, Google’ın ChatGPT ve diğer üretken AI teknolojisinin oluşturduğu rekabetçi tehdide yanıt vermesinde önemli bir rol oynayabilir. Arama şirketi, son zamanlarda yeni AI fikirlerinin akışını sağlayan birçok tekniğe öncülük etti, ancak bunlara dayalı ürünleri dikkatli bir şekilde geliştirmeyi ve dağıtmayı seçti.
ChatGPT’nin ilk çıkışından bu yana Google, kendi sohbet robotu Bard’ı piyasaya sürdü ve arama motoruna ve diğer birçok ürününe üretken yapay zekayı ekledi . AI araştırmasını hızlandırmak için şirket, Nisan ayında Hassabis’in DeepMind birimini Google’ın birincil AI laboratuvarı Brain ile birleştirerek Google DeepMind’ı oluşturdu. Hassabis, yeni ekibin son AI ilerlemesinin temelini oluşturan iki güç merkezini bir araya getireceğini söylüyor. Hassabis, “Yapay zekada nerede olduğumuza bakarsanız, yeniliklerin yüzde 80 veya 90’ının birinden veya diğerinden geldiğini söyleyebilirim” diyor. “Son on yılda her iki kuruluş tarafından yapılan harika şeyler var.”
Hassabis, teknoloji devlerini kızdıran yapay zeka altına hücumlarda gezinme konusunda deneyime sahip – ancak geçen sefer çılgınlığı kendisi ateşledi.
2014 yılında DeepMind, basit video oyunlarında ustalaşmak için pekiştirmeli öğrenmeyi kullanan yazılımlardan elde edilen çarpıcı sonuçları gösterdikten sonra Google tarafından satın alındı. Sonraki birkaç yıl boyunca DeepMind, tekniğin bir zamanlar benzersiz bir şekilde insan gibi görünen şeyleri, genellikle insanüstü bir beceriyle nasıl yaptığını gösterdi. AlphaGo, 2016’da Go şampiyonu Lee Sedol’u yendiğinde, birçok yapay zeka uzmanı şaşkına dönmüştü çünkü makinelerin bu kadar karmaşık bir oyunda yetkin hale gelmesinin onlarca yıl alacağına inanmışlardı.