FIFA’dan gelen açıklamalara göre, 2022 Dünya Kupası’nda oyuncuları hedef alan sosyal medya istismarını izlemek için yapay zeka kullanan bir proje istismarda bulunan 300’den fazla kişiyi tespit etti. Bu kişilerin bilgileri kolluk kuvvetlerine teslim edildi. Kişilerin küfürlü paylaşımları ve yorumları Twitter, Instagram, Facebook, TikTok ve YouTube gibi çeşitli platformlarda yapıldı. FIFA ve oyuncuların küresel birliği olan FIFPRO’nun ortak girişimi, sosyal medyadaki saldırgan içeriği tespit etmeye ve gizlemeye yardımcı olmak için yapay zekadan yararlanarak onları tespit etmeyi başardı.
FIFA’nın raporu, turnuva ilerledikçe şiddet içeren ve tehdit edici davranışlarda artışla birlikte taciz olaylarının arttığını vurguluyor. Oyuncuların aileleri giderek daha fazla hedef alındı ve bireyler, ister kendi ülkelerine ister futbol oynadıkları ülkelere geri dönmeleri için tehdit edildi.
Proje, yaklaşık 20 milyon gönderi ve yorumu taradı ve 19.000’den fazla kişiyi kötüye kullanım olarak işaretledi. Bunlardan 13.000’den fazlası uygun eylem için Twitter’a bildirildi. FIFA’ya göre Avrupa merkezli hesaplar, tespit edilen kötüye kullanımın %38’ini oluştururken, %36’sı Güney Amerika kaynaklı.
Sorunla mücadele etmek için oyunculara ve ekiplere, 286.000’den fazla kötü niyetli yorumu görülmeden önce engelleyen denetleme yazılımı sağlandı. Raporda, kötüye kullanım yayınladığı tespit edilen 300’den fazla kişinin kimliklerinin, suçlulara karşı gerçek dünyada harekete geçilebilmesi için ilgili üye dernekler ve kolluk kuvvetleriyle paylaşılacağı vurgulanıyor.
FIFPRO Başkanı David Aganzo, bulgularla ilgili endişelerini dile getirerek, bunların şaşırtıcı olmadığını ancak yine de oldukça endişe verici olduğunu belirtti. FIFA Başkanı Gianni Infantino, ayrımcılığın ve ırkçılığın suç olduğunu belirterek, faillerin tespit edilip yetkililere bildirilmesinin önemine vurgu yaptı. Infantino ayrıca sosyal medya platformlarını sorumluluklarını yerine getirmeye ve her türlü ayrımcılığa karşı mücadeleyi desteklemeye çağırdı.
Projenin başarısı sayesinde FIFA ve FIFPRO‘nun uygulamalarını Avustralya ve Yeni Zelanda’da yapılacak olan Kadınlar Dünya Kupası için genişletilmesine karar verildi. sosyal medyanın suistimal edilmesini engellemede ve uluslararası turnuvalarda oyuncuları koruma konusunda ciddi adımlar atılmışa benziyor. Çevrimiçi kötüye kullanımı belirlemek ve bunlarla mücadele etmek için yapay zekanın kullanılması, sporcuların refahını koruma ve bu tür zararlı davranışlardan sorumlu olanlara karşı somut eylemlere geçebilmek için önemli bir adımı temsil ediyor.