Yıllardır, uzay çalışmalarını tek boyutlu olarak turizm üzerine; çok fantastik düşünüyorsak orada yaşamak şeklinde değerlendiriyoruz. Fakat California merkezli bir girişim olan Varda Space Industries, büyük şirketlerin Dünya’nın yörüngesinde sessizce ilaç geliştirme çalışmaları yürüterek günler veya aylar geçirecek olan görece mütevazi uydularda yatacağını iddia ediyor. Şirket yetkilileri, araştırmasının daha iyi, daha etkili ilaçlara ve büyük kârlara yol açabileceğini umuyor.
SpaceX, üçüncü ticari uzay görevini tamamladı
Varda, Pazartesi günü ilk test görevini; California’daki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden saat 14.30’dan havalanan bir SpaceX roketiyle başlattı. Şirket, bir tweet ile uydusunun roketten başarıyla ayrıldığını doğruladı.
Diğer uyduların arasına sıkıştırılmış rokette, şirketin ilk ürünü vardı: mikro yerçekimine ilaç araştırmalarını taşımak için tasarlanmış 90 kiloluk bir kapsül.
Başarılı olursa, Varda, ilaç şirketleri adına deneylerle dolu yörüngeye düzenli uydu uçuşları göndererek işini hızla ölçeklendirmeyi umuyor. Sonunda firma, araştırmanın uzayda üretildiğinde daha iyi olduğu kanıtlanan ve telif ücretlerini yıllarca Varda’ya iade edebilen altın biletli bir ilaç vereceğini düşünüyor.
Uluslararası Uzay İstasyonunda yürütülen deneylere dayanıyor
Bu fikrin özü – mikro yerçekiminde ilaç üretimi – astronotlar tarafından işletilen ancak bir dizi özel şirket ve araştırma kurumunun deneylerine ev sahipliği yapan Uluslararası Uzay İstasyonunda yürütülen deneylere dayanıyor. Merck ve Bristol Myers Squibb dahil olmak üzere büyük ilaç firmaları, ISS Ulusal Laboratuvarı ile birlikte çalışarak oraya deneyler gönderdiler . Ve bu çalışmanın bir kısmı, bugün Dünya’daki insanların kullandığı ilaçlarda değişikliklere yol açabilir .
Varda ‘nın Geleceği
ABD Kongre Bütçe Ofisi verilerine göre, pazara giren her yeni ilacın ortalama araştırma ve geliştirme maliyeti 1 ila 2 milyar dolar arasındadır. İlaç araştırmalarının fahiş fiyat etiketi, tüketicilere sıklıkla eleştirel manşetlere konu olan göz kamaştırıcı fiyatlar şeklinde aktarılır. Herbert, ileride Varda’nın platformunda araştırma yapmanın bu araştırma fiyatına çok fazla şey katmaması gerektiğini söyledi.
“Platform geliştikçe ve uzay endüstrisi olgunlaştıkça, müşterilerimizin bugün yerde yapacakları geleneksel katı hal formülasyon çalışmalarıyla daha uyumlu hale gelmek için maliyetin düşmesini bekliyoruz” dedi. Varda ayrıca, halihazırda piyasada değilse bile, geliştirme aşamasında olan ilaçları arıyor olacak. Asparouhov, amacın bu ilaçları iyileştirmek ve onları daha etkili hale getirmek olduğunu söyledi.
Varda’nın ilaç şirketleriyle olan anlaşmalarının gelecekte telif ücreti almaya dayalı olacağını söyledi: Varda araştırması daha iyi bir sonuç verirse, şirket o ilacın satışından süresiz olarak para toplayabilir. Bu planın büyük bir kısmı görülecek: Varda’nın platformu çalışabilir mi? Uzaydan dönüşte hayatta kalabilir mi? Aynı araştırmayı Uluslararası Uzay İstasyonuna göndermekten daha uygun maliyetli olacak mı? Büyük ilaç ısırır mı?
Zaman gösterecek. Ancak bu arada, Bruey ve çalışanları iş fırsatları açısından zengin olacak uzayın geleceğine güvenerek hızla ilerliyorlar. Bruey, “Bütün bu ekosistemin, alanın ticarileştirilmesi için bu verimli zemini yaratmak üzere geldiğini göreceksiniz” dedi. “Bu ortamın üzerine inşa edebilmek heyecan verici.”