Bu sabahi Intel’in üniversitelere gönderdiği Galileo Geliştirme Platformları’nın teslimi için düzenlediği basın toplantısına katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin Ar-Ge politikalarına dair önemli açıklamalarda bulundu.
Konuşmasında güncel sayılara da yer veren Bakan Işık, yeni Ar-Ge teşvik ve desteklerinin imza aşamasında olduğunu belirterek bunlarla ilgili detayları da paylaştı.
“Ar-Ge için sunduğumuz destekleri artırıyoruz”
Türkiye’nin Ar-Ge hedefleri doğrultusunda 2023’te Ar-Ge’ye harcadığı kaynağın, GSMH’nin yüzde 3’üne çıkartmayı amaçladıklarını belirten Bakan Fikri Işık ise sundukları destekleri artırmak için planladıkları yeni değişiklikleri paylaştı. Bulut Bilişim ve Büyük Veri Araştırma Laboratuvarı kurmak için hazırlıklara başladıkları bilgisini veren Bakan Işık, konuyla ilgili olarak, “TÜBİTAK’ta üzerinde bu projesi ile kamu bulutu, güvenli kimlik doğrulama, uygulama pazarı, web portalı, veri depolama, uygulama kütüphanesi geliştirmeye yönelik Ar-Ge faaliyetleri yürütüyoruz.” yorumunu yaptı.
Intel gibi global firmaların Türkiye’de Ar-Ge faaliyetinde bulunmasının önemine dikkat çeken Bakan Işık, bugün Türkiye genelinde 176 Ar-Ge merkezi bulunduğunu, bu merkezlerde istihdam edilen nitelikli personel sayısının ise 21 bine ulaştığını açıkladı.
Ar-Ge merkezleri haricinde 43 Teknoloji Geliştirme Bölgesi‘nin de faaliyete geçtiğini söyleyen Bakan Fikri Işık, bu bölgelerdeki istihdam sayısının ise 30 bine ulaştığını kaydetti.
“1,5 milyar TL’lik hibe ve destek bütçemiz var”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde 1,5 milyar TL’lik kaynağın hibe ve destek amaçlı kullanılmak üzere hazır bulunduğuna dikkat çeken Bakan Fikri Işık, Avrupa Birliği bünyesindeki Ufuk 2020 (Horizon 2020) programına Türkiye’nin 450 milyon Avro bütçe aktardığını, buraya dahil olacak proje bazlı çalışmalarla 1 milyar Avro beklediklerini sözlerine ekledi.
Bakan Işık, bu destekler haricinde Bakanlar Kurulu’nda imzaya sunulan çalışmaları olduğunu da belirtti. Işık, yeni destekleri ise Tasarım Ofisleri‘nin oluşturularak Ar-Ge Merkezi ile aynı desteklere sahip olması, üniversitelerde Ar-Ge çalışması yapan akademik personelin Ar-Ge sonucu elde ettiği gelir için gelir vergisi alınmaması olarak sıraladı. Işık ayrıca, yüksek teknoloji geliştirme çalışmaları yapanların, bulunduğu şehir ve bölgeden bağımsız olarak 5. bölge teşviklerinden yararlanması kararının da imza aşamasında olduğunu sözlerine ekledi.