Techinside Google News
Techinside Google News

Yaya ve otonom araç etkileşimi araştırıldı

Nottingham Üniversitesi yaya ve otonom araç etkileşimi için uygulamalı bir araştırma yaptı. Otonom araç yerine hayalet sürücü kullanıldı.
- Advertisement -

Nottingham Üniversitesi yaya ve otonom araç etkileşimi için uygulamalı bir araştırma yaptı. Çalışma sonuçları etkileşimin artması gerektiğini gösteriyor.

Birleşik Krallık’taki akademisyenler tarafından, yayaların direksiyon başında ‘hayalet sürücü’ denen otonom araçlara nasıl tepki verdiğini belirlemek için alışılmadık bir çalışma yürütüldü.

Nottingham Üniversitesi araştırma görevlisi David R. Large – aracın aslında sürücüsüz olduğu izlenimini yaratmak için bir araba koltuğu gibi giyindi. Yani bu deneyde doğrudan otonom araç kullanılmadı.

Otonom araç için farklı dış ekranların insanların onu nasıl algıladığı üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu gösteren araştırma ile kılık değiştirmenin etkili olduğu kanıtlandı.

İnsan-Makine arayüzleri kullanıldı

Üniversitenin insan faktörleri araştırma grubunda kıdemli bir araştırma görevlisi olan Large: “Yayaların sürücüsüz bir araba ile nasıl etkileşime gireceğini keşfetmek istedik ve tepkilerini keşfetmek için bu benzersiz metodolojiyi geliştirdik. Otonom aracın karşıdan karşıya geçmek isteyen insanlar tarafından hangi tasarımların en yüksek güven düzeyini davet ettiğini belirlemeye hevesliydik” diyor.

Araba, farklı Harici İnsan-Makine Arayüzlerine (eHMI’ler) sahip sürücüsüz araçlara yayaların nasıl tepki vereceğini anlamak için üniversitenin Park Kampüsü çevresinde birkaç gün boyunca gezdirildi. Aracın ön tarafına yerleştirilmiş görsel ekranlar ile görüntüler paylaşıldı. “Seni gördüm” veya “Yol veriyorum” gibi kısa mesajların eşlik ettiği anlamlı gözler ve bir yüz dahil olmak üzere bir dizi farklı tasarım eHMI’ye yansıtıldı.

Test boyunca, 520 yaya araba ile etkileşime girdi ve 64 yanıt araç kamerası aracılığıyla kaydedildi. Belirtilen tepkiler arasında insanların karşıdan karşıya geçmelerinin ne kadar sürdüğü, araca ne sıklıkta baktıkları ve ne kadar süre baktıkları da yer aldı. Araştırmaya katılan bir başka akademisyen olan Profesör Gary Burnett’in de açıkladığı gibi, sonuçlar çok etkileyiciydi.

Burnett: “Yoldan karşıya geçip geçmemeye karar verirken önemli sayıda katılımcı tarafından harici HMI’nın önemli bir faktör olarak kabul edildiğini görmekten memnun olduk. Bu tür işleri ilerletmek için cesaret verici bir keşif” dedi.

Özellikle, 2022 yılında Japonya’nın Tokyo Üniversitesi’nden akademisyenler tarafından yürütülen benzer araştırmanın sonucunu yansıtan, gözlerin yer aldığı eHMI en fazla dikkati topladı. Oysa bir LED şerit daha az net olarak değerlendirildi ve daha düşük güven düzeylerine yol açtı. İlginç bir şekilde, arabanın sürücüsüz olduğuna inanmalarına rağmen birkaç yayanın otonom aracın yavaşladığını kabul etmek için el işaretleri kullandığı da kaydedildi. Bu da hala bir miktar sosyal etkileşim beklentisi olduğunu gösteriyor.

Tamamı çevrimiçi olarak indirilebilen araştırmanın bulgularının , dünyanın çeşitli yerlerinde sürücüsüz taksi hizmetlerinin yaygınlaşması hızlanırken dikkate alınabileceği umuluyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir