Techinside Google News
Techinside Google News

Donanımın efsaneleri

Bilgisayar donanımlarıyla ilgili kulaktan kulağa yayılan birçok efsane var. Bunlardan 6 tanesini inceleyeceğiz.
- Advertisement -

Bilgisayar donanımlarıyla ilgili kulaktan kulağa yayılan birçok efsane var.

PC oyun donanımları pazarı 30 milyar dolara ulaştı

Bunlardan en bilinen 6 tanesi;

Efsane 1: Özel ses kartları her zaman yerleşik ses yongalarından daha iyi ses verir!
Efsane 2: Daha fazla RAM, bilgisayarınızı daha hızlı hale getirir!
Efsane 3: Uzun bir HDMI kablosu görüntü kalitesi için kötüdür!
Efsane 4: Daha yüksek saat frekansına sahip bir CPU daha hızlıdır!
Efsane 5: Hız aşırtma, donanımınıza zarar verir ve ömrünü kısaltır!

Efsane 1: Özel ses kartları her zaman yerleşik ses yongalarından daha iyi ses verir!

Özel bir ses kartının yerleşik bir ses yongasından daha iyi ses çıkarması birçok farklı faktöre bağlıdır. Genel bir kural olarak, ses kartları aslında yerleşik çiplerden daha yüksek örnekleme hızları ve daha iyi çözünürlük sunar. Ses sinyallerinin işlenmesi, daha yüksek kaliteli bir ses işlemcisi sayesinde özel ses kartlarıyla daha iyi olabilir.

Ayrıca, modern yerleşik ses yongaları genellikle o kadar yüksek ses kalitesi sağlar ki, sesteki farklılıklar yalnızca uygun hi-fi veya stüdyo ekipmanına sahip profesyonel kullanıcılar tarafından “duyulabilir”. Bu nedenle, profesyonel ses işi yapmıyorsanız veya üst düzey bir ses kurulumunuz yoksa, özel bir ses kartı kullanmanız şart değildir.

Efsane 2: Daha fazla RAM, bilgisayarınızı daha hızlı hale getirir!

Bilgisayar performansı, RAM’deki artıştan yararlanabilir, ancak diğer faktörler de önemlidir ve hızı etkileyebilir.

Yetersiz bellek ile işletim sistemi, yeni uygulamalara ve verilere yer açmak için verileri bellek ve sabit sürücü arasında sürekli olarak ileri geri taşımak zorundadır. Takas olarak da adlandırılan bu işlem, sabit disk ana sistem belleğinize göre daha yavaş olduğu için bilgisayarın hızını etkileyebilir.

Bununla birlikte, bir PC’de zaten yeterli miktarda RAM varsa, daha fazla RAM PC’yi daha hızlı yapmaz. Bununla birlikte, RAM’in bellek saati de önemlidir ve ihmal edilmemelidir.

Efsane 3: Uzun bir HDMI kablosu görüntü kalitesi için kötüdür!

Gerçekten istisnai durumlarda, kablo çok uzunsa veya kalitesiz malzemeler kullanılmışsa olası sinyal kayıpları ve parazit nedeniyle bir HDMI sinyalinin kalitesi (ve dolayısıyla resim kalitesi) gerçekten bozulabilir.

Genel bir kural olarak, sinyal kaybını ve paraziti en aza indirmek için HDMI kabloları 15 metreden veya yaklaşık 50 fitten uzun olmamalıdır. Ancak uzunluğun, HDMI yoluyla elde edilebilecek görüntü kalitesi üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Sinyal devam ettiği sürece, uzunluk ne olursa olsun iyisiniz.

Efsane 4: Daha yüksek saat frekansına sahip bir CPU daha hızlıdır!

Uzun yıllardır yerleşmiş bir başka donanım efsanesi, daha yüksek saat frekansının daha fazla bilgi işlem gücüne eşit olduğu yanılgısıdır. Bir CPU’nun saat frekansı, işlemcinin saniyede kaç anahtarlama veya saat döngüsü yürüttüğünü veya işlediğini gösterir. Bu nedenle, daha yüksek saat frekansına sahip bir CPU, daha düşük saat frekansına sahip bir CPU’dan saniyede daha fazla anahtarlama döngüsü yürütür. Ancak, bir CPU’nun performansını etkileyen tek özellik saat frekansı değildir. Bir CPU’nun performansını etkileyen başka birçok faktör vardır, örneğin:

  • İşlemci çekirdeği sayısı
  • L1 önbelleğinin boyutu
  • L2 önbelleğinin boyutu
  • L3 önbelleğinin boyutu
  • hiper iş parçacığı desteği
  • CPU mimarisi ve ardışık düzenleri

Bu nedenle, kullanıcıların yalnızca bir CPU’nun saat frekansına odaklanmaması, aynı zamanda belirli uygulamalar için hangi işlemcinin en uygun olduğuna karar verirken diğer özellikleri de göz önünde bulundurması önemlidir.

Efsane 5: Hız aşırtma, donanımınıza zarar verir ve ömrünü kısaltır!

CPU, GPU veya RAM gibi bileşenleri üreticinin amaçladığından daha yüksek saat frekanslarında çalıştırırsanız (“hız aşırtma”) PC donanımınızın hız aşırtması daha yüksek performans sağlayabilir. Ancak bu aynı zamanda ısı üretimini ve bileşenler üzerindeki güç yükünü artırır, bu da daha yüksek bir arıza riskine ve hatta bazı durumlarda hasara yol açabilir.

Bununla birlikte, hız aşırtma, sıcaklıkları izleyerek ve donanım için önerilen sınırlar içinde kalarak dikkatli ve sorumlu bir şekilde yapılırsa, genellikle anında hasar görme şansı yoktur.

Her sistemin benzersiz olduğunu ve tüm donanım bileşenlerinin eşit şekilde hız aşırtılamayacağını da unutmamak gerekir. Bu nedenle, belirli bir sistem için en iyi hız aşırtma sonucunu elde etmek biraz zaman ve uzmanlık gerektirebilir.

Efsane 6: Bilgisayar düzgün kapatılmazsa ona zarar verirsiniz!

Bir PC’yi kapatmazsanız ve sadece güç kaynağını kapatırsanız, donanıma gerçekten zarar verir mi?

Uzun süre kullanılmayacaksa bilgisayarı kapatmanız önerilir. Ancak bu öncelikle enerji tasarrufu içindir. Ayrıca PC’nizi kalıcı olarak bekleme veya uyku moduna geçirebilirsiniz; burada da donanıma yük binmiyor ve modern sistemlerin bu modlardaki tüketimi artık 0.x watt aralığında.

Peki ya bilgisayarınızı kapatmayıp sadece güç kaynağını kapattığınızda?

Evet, önce kapatmadan gücü keserseniz bilgisayarınıza zarar verebilir. PC’nin aniden güç bağlantısı kesilirse, çalışan tüm işlemler ve uygulamalar aniden sonlandırılır ve bu da veri kaybına neden olabilir. Ayrıca işletim sisteminin yapısına ve önyükleyicisine zarar verebilir, bu da PC’nin artık düzgün şekilde açılmayabileceği anlamına gelir. Sonuç: İşletim sisteminin yeniden yüklenmesi gerekebilir.

Hayır, donanımın kendisi bundan zarar görmez. CPU, GPU, RAM veya SSD gibi donanım bileşenlerinin arızalanma tehlikesi yoktur. Bununla birlikte, yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı bir PC her zaman kapatılmalı veya en azından bekleme moduna alınmalıdır. Basitçe güç bağlantısını kesmekten kesinlikle kaçınılmalıdır.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir