Techinside Google News
Techinside Google News

Dogen City akıllı yüzen şehir konsepti tanıtıldı

Akıllı ve yüzen şehir konseptiyle gündeme gelen Dogen City, Japon startup tarafından tanıtıldı. Şehir, ileri sağlık hizmetleri sunacak.
- Advertisement -

Akıllı ve yüzen şehir konseptiyle gündeme gelen Dogen City, Japon startup tarafından tanıtıldı. Şehir, ileri sağlık hizmetleri sunacak.

Deniz seviyeleri yükselmeye devam ederken kentsel yaşamın geleceği soru işareti haline geliyor. Çoğumuzun önümüzdeki 30 yıl içinde bir noktada denizde yaşamayı düşünmesi gerekiyor.

Japon mimarlık kuruluşu N-ARK, yardımcı olabilecek bir konsept buldu. Okyanusta yüzen, aşırı kalabalık şehirlerin ve iklim değişikliğinin zorluklarına benzersiz bir çözüm sunan, kavramsal olarak kendi kendini idame ettirebilen bir şehir olan Dogen City’yi tasarladı.

30 bin kişilik nüfusa ev sahipliği yapabiliyor

Şehir, ‘akıllı sağlık hizmetleri yüzen şehri’ olarak tanımlanıyor. Doğal afet durumunda bağımsız bir şehir olarak işlev görecek şekilde tasarlandı.

Kabaca 1,58 km çapında ve yaklaşık 4 km çevre ölçüsünde, bir metropolden çok küçük bir kasaba niteliği taşıyor. Ancak modüler yapısı, oldukça hızlı bir şekilde genişletilebileceği anlamına geliyor.

N-ARK’a göre sağlık hizmetlerine odaklanılacak ve ‘şehir’ yaklaşık 10.000 sakini barındıracak şekilde tasarlanırken, gündüz nüfusu 30.000’e çıkabiliyor.

Sakinler, halka cihazlarından, kan örneklemesinden, genom analizinden ve şehir işletim sisteminden yaşam alanı verilerini yöneterek ve analiz ederek günlük olarak teletıp hizmeti alabiliyor.

Buna ek olarak, tıbbi veriler ile genomik verileri birleştirerek, bireylerin sağlık durumlarını daha doğru bir şekilde değerlendirmek ve su altı uç veri merkezinde aritmetik işleme ile ilaç keşif simülasyonları ve uzaktan robotik cerrahi gibi en son tıbbi hizmetleri almak mümkün.

Ayrıca, şehir sakinleri gelişmiş robotik cerrahi ve ilaç araştırmalarına da erişebilecek. Gıda açısından, fonksiyonel bileşenler ve ürünler, bitkiler için bir besin kaynağı olarak deniz suyuna dayanan yenilikçi yetiştirme teknolojisi kullanılarak yerinde yetiştirilecek. Proje yılda yaklaşık 7.000 ton gıda, 22.265.000 kW elektrik üretecek. N-Ark, “Konsept ilaç, yiyecek ve barınma aynı kaynak üzerine kurulu” diyor.

Şu anda, Dogen City’nin tam olarak nerede bulunacağına veya tamamlanması için bir zaman çizelgesine dair açıklama yok. Japon startup’ın oluşturduğu konsept, geleceğin şehirleri için yeni bir fikir veriyor. İleri teknolojilerin ve sağlık hizmetlerinin kullanıldığı bu tip şehirler, özellikle afet gibi durumlarda sığınma noktası olabilir. Bununla birlikte projenin hayata geçip geçmeyeceğini ilerleyen günlerde göreceğiz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir