Geçen hafta gerçekleşen Mobil Dünya Kongresi, pek çok üreticinin yeni modellerinin dünya lansmanına da sahne oldu. Bu ürünlerin yaratacağı etki bir süre sonra kendini gösterecektir, ancak Apple, iPhone 6 ile arkasına aldığı rüzgarı bir süre daha devam ettireceğe benziyor.
Uluslararası araştırma şirketi Kantar Worldpanel’in gerçekleştirdiği ve güncel akıllı telefon satış verilerinin bulunduğu rapora göre Apple, dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’de hızlı bir yükseliş içinde. Çin ve İngiltere’deki iPhone pazarına odaklanan rapora göre Apple’ın Çin’de yakaladığı yüzde 25’lik pay, aynı zamanda şirketin bu ülkedeki rekoru olma niteliği taşıyor.
Rapor, Çin ve İngiltere’ye odaklansa da, dünya genelindeki akıllı telefon satışlarının izlediği rotayı da yansıtıyor. Buna göre Ocak 2014 – Ocak 2015 arasındaki 1 yıllık sürede İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’nın olduğu Avrupa 5’lisinde iOS satışları yüzde 3.2 artarken, Android işletim sistemi kullanan cihazların satışı yüzde 2.3 gerilemiş durumda. iOS, bu 5 ülkenin tamamında yüzde 2.5 ile (Almanya) yüzde 11.4 (İngiltere) arasında değişen oranlarda yükseliş yaşadı. Buna karşına aynı 5 ülkede Android tabanlı cihazlarda binde 6 ile (İtalya) yüzde 7.7 arasında (İngiltere) kayıp yaşandı.
Kantar Worldpanel’in raporunda Kasım 2014 – Ocak 2015 arasındaki döneme baktığımızda iOS’un ABD’de yüzde 42.8’lik paya sahip olduğu, Android’in ise yüzde 51.9’da kaldığı görülüyor. Bu pazarda Windows yüzde 4.3, BlackBerry ise binde 2’lik pazar payına sahip.
Ancak haritanın aşağısına inip Güney Amerika ülkelerine baktığımızda ise iOS’un aynı başarıya ulaşamadığı dikkat çekiyor. Örneğin Meksika’da iOS yalnızca yüzde 5.3’lük paya sahip. Bu ülkede Android yüzde 85.2 ile pazarı domine ederken Windows yüzde 4.9, BlackBerry ise yüzde 2.7 ile diğer oyuncular olarak sıralanıyor.
Meksika’daki tablonun bir benzeri Brezilya ve Arjantin’de de kendini gösteriyor. iOS aynı dönemde Brezilya’da yüzde 3.9, Arjantin’de ise yalnıca binde 9’luk pazar payına sahip. Android ise Brezilya’da yüzde 90.8, Arjantin’de ise yüzde 83.5’lik paya ulaşıyor. Arjantin özelinde Windows’un yüzde 9’u aşan pazar payı dikkat çekiyor.
Avrupa’da işler karışık
Dünya haritasında yönümüzü Avrupa’ya çevirdiğimizde ise daha karışık bir tablo karşımıza çıkıyor. İngiltere’de Android ve iOS sırasıyla yüzde 51.5 ve 40.1’lik paylara sahipken Windows İtalya’da yüzde 13’le iOS’u yakından takip ediyor. Windows’un yüzde 10 barajını aştığı bir başka ülke olan Fransa’da ise iOS yüzde 20’nin hemen üzerinde yer alırkne Android yüzde 65.3’lük paya sahip. Android’in raporda Avrupa’da en başarılı olduğu ülke ise yüzde 71.1 ile Almanya. Bu ülkede iOS yüzde 18.7, Windows ise yüzde 8.9’luk paya sahip.
Uzakdoğuda iOS etkisi
Dünyanın diğer ucuna gittiğimizde ise raporda Çin, Japonya ve Avustralya karşımıza çıkıyor. Avustralya, İngiltere ile benzer bir tabloya sahip: Android yüzde 46.9’la ilk sırada yer alırken iOS yüzde 42.4’le yakın takipte. Windows ise 8.7 ile üçüncülüğü alıyor.
Japonya’ya baktığımızda ise iOS’un liderliği elinde tuttuğunu görüyoruz. Yüzde 52.4’lük paya sahip olan iOS’u yüzde 45.4’le Android izliyor. Windows ve BlackBerry yüzde 1’in altındaki paylarıyla oldukça geride kalıyor.
Çin’de ise özellikle yerli üreticilerin etkisiyle Android hakimiyeti söz konusu. Android yüzde 70’in üzerinde paya sahipken iOS, rekor bir orana ulaşmasına rağmen yüzde 25’in hemen üzerinde yer alıyor.