Techinside Google News
Techinside Google News

Endüstri 4.0 nedir? Sanayi tarihine yolculuk

Dördüncü sanayi devrimi olarak isimlendirilen Endüstri 4.0 günümüz teknolojilerine yön veriyor. Sanayide yeni döneme hazır mısınız?
- Advertisement -

Dördüncü sanayi devrimi olarak isimlendirilen Endüstri 4.0 günümüz teknolojilerine yön veriyor. Sanayide yeni döneme hazır mısınız?

Yıkıcı teknolojilerin gelişimiyle sanayinin gelişimini dört aşamada düşünebiliriz. İlk olarak su ve bahar gücüyle başlayan makineleşme, yerini elektrik gücüne bıraktı. Üçüncü sanayi devrimiyle birlikte elektronik komponentler ve dijital devrim yaşandı. Otonom ve bilgi teknolojileri ie dördüncü sanayi devriminde etkili oldu.

Endüstri 4.0’a genel olarak baktığımızda; nesnelerin İnterneti, hizmetlerin interneti ve siber fiziksel sistemleri temel alıyor. Üç teknolojiin birleşimi aslında dördüncü sanayi devriminin temelini oluşturuyor.

Endüstri 1.0’dan 4.0’a yolculuk

  • Mekanik Üretim Tesislerinin Uygulanması (18. Yüzyıl): 1712 Buhar Makinesinin İcadı
  • Elektrik ve İş Bölümüne Dayalı Seri Üretime Geçilmesi(19. Yüzyıl): 1840 Telgraf ve 1880 Telefon İcatları, 1920 Taylorizm (Bilimsel yönetim)
  • Üretim Süreçlerinin Otomasyonu (20. Yüzyıl): 1971 İlk mikro bilgisayar (Altair 8800), 1976 Apple I (S. Jobs ve S. Wozniak)
  • Otonom Makineler ve Sanal Ortamlar (21. Yüzyıl): 1988 AutoIDLab. (MIT), 2000 Nesnelerin İnterneti, 2010 Hücresel Taşıma Sistemi, 2020 Otonom Etkileşim ve Sanallaştırma

Dördüncü sanayi devrimi merkezi ve merkezi olmayan otonom yapılar kurarak, akıllı fabrikaların geliştirilmesini sağlıyor. Akıllı fabrikalar dijital ikizleriyle de takip edilerek, verimlilik ve hız gibi parametrelerde artış yaşanıyor.

2011 Hannover Fair’de ilk kezgündeme gelen dördüncü sanayi devrimi 2013 Alman Hükümeti stratejisinde yer aldı. 2015 Hannover Fair sloganı olarak kullanılan kavram, 2016’da Davos’un gündemi oldu. Bu tarihlerden itibaren tüm ülkeler sanayide yeni bir döneme geçiş yapmaya çalışıyor.

Dördüncü sanayi devrimindeki temel amaç ise üretimin ucuz Asya ve Afrika ülkelerinden, bu teknolojiyi yakalayabilen ülkelere geçmesini sağlayabilmek.

Endüstri 4.0 hangi avantajları sağlıyor?

  • Sistemin izlenmesini ve arıza teşhisini kolaylaştırıyor.
  • Sistemlerin ve bileşenlerinin öz farkındalık kazanmasını sağlıyor.
  • Sistemin çevre dostu ve kaynak tasarrufu davranışlarıyla sürdürülebilir olmasını sağlıyor.
  • Daha yüksek verimlilik sağlıyor.
  • Üretimde esnekliği artırıyor.
  • Maliyeti azaltıyor.
  • Yeni hizmet ve iş modellerinin geliştiriyor.

Üretimin ekonominin devamlılığı hız, verimlilik ve tasarruftan geçiyor. Yüksek teknoloji kullanımı ile sağlanabiliyor. Dördüncü sanayi devrimi bu yönüyle kritik önem taşıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir