Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zeka asistanlar bizi gözetliyor mu?

Yapay zeka asistanlar telefonlardan akıllı ev teknolojilerine kadar geniş bir kullanıma sahip. Alexa, Google ve Apple için inceleme yaptık.
- Advertisement -

Yapay zeka asistanlar telefonlardan akıllı ev teknolojilerine kadar geniş bir kullanıma sahip. Alexa, Google ve Apple için inceleme yaptık.

Siri, Alexa ve Google Asistan bizi gerçekten gözetliyor mu ? Evde, işte ya da her zaman yanımızda taşıdığımız her türlü cihazda (televizyon, cep telefonu, hoparlör) zaten var olduğunu düşünürsek bunu bir kereden fazla merak etmişsinizdir. Ayrıca bazen özel olarak bir konuda yorum yaptığımızda internette gezinirken söylediklerimizle ilgili reklamların daha sonra çıkması veya bu sistemlerden sorumlu şirketlerden birinin çalışanlarının sahip olduğu haberlerinin yayınlanması da yardımcı olmuyor.

Tabii ki, Amazon, Google ve Apple zaman zaman meydana gelen güvenlik açıklarını kabul etmelerine rağmen, kullanıcılarına şeffaflığa bağlı oldukları konusunda güvence veriyor. Hangi verileri topladıklarını bilmelerini sağlıyor ve kullanıcıların bu verilerle ne yapıldığını her zaman yönetmelerine olanak tanıyor.

Alexa, Google, Apple

Apple’ın en iyi yaptığı şey, kullanıcıların hangi verilerin paylaşılacağını, hangi uygulamalarla ve her durumda nasıl ele alınacağını kontrol etmelerine olanak tanıyarak ayarlamalar yapmayı kolaylaştırması. Öncelikle, Apple, Siri konusunda en kısıtlayıcı olanı. Siz gönüllü olarak paylaşmaya karar vermediğiniz sürece, kendisinden bir şey istendiğinde, isteklerin sesinin iPhone, iPad veya HomePod’dan ayrılmayacağını garanti ediyor.

Ancak, hangi uygulamanın yardımcıyı kullandığına bağlı olarak verilerle ne yapıldığı konusunda küçük farklılıklar var. Örneğin, Notlar veya Mesajlar gibi uygulamalara yapılan sorgular, bilgileri Apple’ın sunucularına bile göndermiyor. Ancak bu, istek İnternet’te arama yapmayı veya dikte işlevini kullanmayı içerdiğinde gerçekleşir, ancak bu durumda her şey anonimdir: sorguların hiçbiri kullanıcının kimliğiyle ilişkilendirilmez.

Google Asistan ise tüm sorguları sunucularına gönderiyor ve başka türlü yapılandırılamıyor, bu nedenle anıt almak için bir ön koşul. Ancak, varsayılan olarak, bu isteklerin hiçbiri kaydedilmez. Bu da herhangi birinin kayıtlara erişmesini veya bunları kimin yaptığını belirlemesini imkansız hale getiriyor. Ancak Google bir konuda uyarıyor; kullanıcının hesabında saklanmasını seçerseniz, sistemin daha iyi çalışmasına yardımcı olursunuz.

Amazon, satın almaları kişiselleştirmek, çalma listeleri, kitaplar vb. önermek için müşteri verilerini kullanıyor. Alexa’yı kimin kullandığına bağlı olarak kişiselleştiriyor. Çok uluslu şirket, yaklaşık beş yıl önce İspanya’daki lansmanından bu yana , gizlilik risklerinin olmadığı ve kullanıcıların hangi bilgilerin saklandığı ve bu bilgilerle ne yapıldığı üzerinde kontrol sahibi olduğu gerçeğine odaklanmak istedi.

Bununla birlikte, Alexa her kullanıldığında, istekler buluta gider ve orada şifrelenmiş olarak saklanıyor. İstediğiniz zaman dinlediğiniz şeylere bakabilir ve hatta bir klibi oynatabilir ve tüm kayıtları yönetebilirsiniz. Bazılarını silebilir, tarihe göre sıralayabilir, kimin, hangi cihazda yaptığına göre sıralayabilirsiniz. Ne zaman yapılacağını planlamak veya hiç kaydetmemeyi seçmek de mümkündür.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir