Wargames filminin senaristleri yapay zekanın bugün geldiği noktayı 40 yıl önceden tahmin etmişti.
Microsoft’un yeni Bing Chat sohbet robotu yapay zekasının kontrolü sık sık kaybediyor. Microsoft, Bing ile günlük sohbetlerin miktarı üzerinde bazı katı sınırlamalar koyarak bu tür etkinliklere son vermek istemiş gibi görünüyor, ancak sınırları aşmanın bir yolunu bulmanın ne kadar zaman alacağını merak ediyoruz.
Bing Chat’i ve 2022’nin sonlarında ChatGPT’nin tanıtımıyla genel olarak sohbet robotları yapay zekasının yükselişini düşünürken, 1983 yılında sinemalarda ilk kez gösterime giren Wargames filmini hatırlamakta fayda var.
MGM filmi o zamanlar büyük bir gişe ve eleştirel başarı elde ediyor ve 1980’lerde kişisel bilgisayarların yükselişiyle ilgili ilk filmlerden biri oluyor. Ayrıca, bilgisayar sistemlerini hackleme kavramını tanıtmasıyla dikkat çekiyor. Gerçekten de, Başkan Ronald Reagan’ın filmi izlediği ve yasama organları ve danışmanlarla yapılan görüşmelerden sonra hükümetin bilgisayar güvenliği için kurallar koymaya başladığı söyleniyor.
Filmin içinde, Matthew Broderick’in genç hacker karakteri David Lightman, bir bilgisayar oyunu yayıncısına sızdığını düşünüyor. Aslında, yeni NORAD süper bilgisayarı WOPR’ye bağlanmayı başarmış. O zamanlar hem David hem de NORAD tarafından bilinmeyen bir şekilde, WOPR’in primitif bir sohbetbot yapay zeka arayüzü bulunuyor ve buna arka kapı şifresiyle erişiliyor: Joshua. Bu, Microsoft’un Bing’i ve dahili kod adı Sydney gibi çok benziyor.
David klavyesiyle “Joshua” ile sohbet ediyor. Joshua, David’ın yapay zekanın orijinal yaratıcısı Stephen Falken olduğunu düşünüyor. AI, David’a ünlü repliği soruyor: “Bir oyun oynamalı mıyız?” David, “Joshua”nın satranç, dama ve, tabii ki, Küresel Termonükleer Savaş gibi oyunlar listesini zaten keşfetmişti. Adil olmak gerekirse, “Joshua” önce David’ı satranç oynamaya teşvik etmeye çalışıyor, ancak tabii ki David Küresel Termonükleer Savaş oynamak istiyor.
Bu, filmin geri kalanı için hikayeyi tetikliyor. WOPR içindeki “Joshua”, NORAD personeline gerçek olmayan Sovyet askeri hareketlerini göstermeye başlıyor. Tabii ki, NORAD, WOPR’in içinde “Joshua” olduğunu fark etmiyor ve ekranlarında gördüklerinin gerçek Sovyet askeri faaliyeti olduğuna inanıyor. Wargames’i henüz izlemediyseniz, geri kalanını size bozmam, ancak hala 40 yıl sonra etkileyici bir gerilim filmi olduğunu belirtmek isterim (2008 yılında doğrudan DVD’ye çekilen Wargames: The Dead Code adlı bir devam filmi yapıldı, ancak onu güvenle atlayabilirsiniz).
Orijinal Wargames’i yeniden izlerken, David’ın “Joshua” ile etkileşimlerinin, Bing ve diğer sohbetbot yapay zekalarının yıllar sonra metin mesajları aracılığıyla kullanıcılarıyla nasıl bağlantı kurduğuna çok benzediğini fark ettim. Tabii ki, Bing Chat’in NORAD ile bağlantılı olmadığını biliyoruz (en azından öyle düşünüyoruz). Bununla birlikte, film, yapay zekanın geliştikçe ve evrildikçe insanlık için yaratabileceği gerçek tehlikeleri gündeme getiriyor.
Yapay zeka bize birçok konuda yardımcı olabilir. Ancak Joshua’dan HAL-9000’e, Skynet’e ve daha birçok yapay zekanın Bing chatbot AI’inin çok sınırlı bir ölçekte yaşadığı gibi çığırından çıkabileceği birçok film ve TV şov gördük. Umarım Microsoft ve OpenAI, birisi Bing Chat ile Küresel Termonükleer Savaş oynamak istediğinde gerçekten Üçüncü Dünya Savaşı’nı başlatmayacak şekilde, geçmişin kurgusal derslerinden öğrenebilir.