Bugüne kadar galeriler tarafından getirilen sınırlı sayıdaki Tesla model araçları yakında Türkiye yollarında görebiliriz. Dünya genelinde 2 bininci hızlı şarj istasyonunu açtığını duyuran şirketin hazırladığı infografikte, 2016’da açılacak istasyonlar arasında Türkiye’nin çeşitli şehirleri de bulunuyor.
Dünya çapındaki yayılımını hızlandıran şirket kısa bir süre önce Çin pazarına girmişti. Burada beklediğini bulamadığı yorumları yapılan Tesla Motors’un sıradaki planları arasında dünyanın farklı ülkeleri de var. Hazırlanan infografikte, İstanbul dışında Bursa, Balıkesir, İzmir, Muğla, Ankara, Konya ve Antalya‘da hızlı şarj istasyonları işaretlenmiş durumda. Bu tablo, pek çok güzergahtaki şehirlerarası yolculukların tamamında elektrikli otomobil ile yol alınabileceği anlamına geliyor.
Tesla’nın hızlı şarj istasyonları, standart bir Tesla Model S’in yalnızca 20 dakika içinde tamamen şarj olabilmesini sağlıyor. Eğer şarj öncesinde zaten bataryada belirli bir miktarda güç varsa bu süre daha da kısalabiliyor. Elon Musk, daha önce gerçekleştirdiği bir sunumda, bu şarj istasyonlarının hızını, standart bir Audi’nin benzin istasyonunda geçirdiği süreyle karşılaştırmış ve Tesla, Audi’ye oranla daha hızlı bir şekilde istasyondan ayrılabilmişti. Bu süre, standart şarj olanaklarıyla ‘dolması saatler alan’ günümüz modellerine göre oldukça iyi bir süre. Zira, elektrikli otomobil dünyasına gelen eleştiriler arasında araçların yavaş şarj olması ilk sıralarda yer buluyordu.
Şirket, Şubat ayı başlarında evlerde kullanılabilecek özel bataryalar geliştirdiğini de duyurmuştu.
Bu istasyonlarda şarj etmenin ücretsiz olduğunu yazmamışsınız.
Ali Bey merhaba,
Henüz Türkiye’ye gelmediği ve ülkelere göre farklılıklar olabileceğini düşünerek bu tarz bir cümle eklemedik.
20 dakikada yarısı şarj olabiliyor. Audi ile yapılan yarışta ise bataryayı doldurmadıla, dolusu ile değiştirdiler.
Bakalim devlet elektrikli araclarin ustune nasil cokecek de daha fazla zengin olacak, vergi ustune vergi alacak.
süper bi şey bu ya helal olsun bunlar geleceğin araçları :)
Vergi yoluyla kendi halkına sömürgecilik yapan bir devlet yapı olduğu sürece pek umutlandırmıyor.
Elektrikli arabalar yaygınlaştığında petrol olmayacağını sanan dünya tini işte.