Rusya’nın Federal Güvenlik Servisi, Perşembe günü, sofistike izleme yazılımı kullanarak binlerce iPhone’un güvenliğini tehlikeye atan bir Amerikan casusluk operasyonunu ortaya çıkardığını açıkladı.
Moskova merkezli Kaspersky Lab, operasyonda onlarca çalışanının cihazının etkilendiğini söyledi. FGS, yaptığı açıklamada Apple Inc şirketine ait birkaç bin cihazın enfekte olduğunu belirtti ve bunların Rusya’daki yerli abonelerin yanı sıra Rusya ve eski Sovyetler Birliği’nde bulunan yabancı diplomatların cihazlarını da kapsadığını ifade etti.
FGS, komplonun Apple ve Kriptografik ve İletişim İstihbaratı ve Güvenliğiyle ilgilenen ABD ajansı Ulusal Güvenlik Dairesi arasında “sıkı işbirliği” gösterdiğini ifade etti. FGS, Apple’ın casusluk kampanyasına dahil olduğuna veya herhangi bir farkındalığa sahip olduğuna dair herhangi bir kanıt sunmadı.
Apple, bir açıklamada bu iddiayı reddetti ve şu şekilde ifade etti: “Şirketimizin açıklamasında belirtildiği gibi, hiçbir hükümetle herhangi bir Apple ürününe arka kapı için çalışmayacağız.”
NSA yorum yapmayı reddetti
Kaspersky CEO’su Eugene Kaspersky, şirketinin “son derece karmaşık, profesyonel olarak hedeflenen bir siber saldırı” olarak nitelendirdiği bu operasyonda onlarca çalışanının telefonunun etkilendiğini Twitter üzerinden belirtti. Saldırının, “üst düzey ve orta düzey yöneticilere yönelik” çalışanları hedef aldığını ifade etti.
Kaspersky araştırmacısı Igor Kuznetsov, kurumsal Wi-Fi ağındaki anormal trafikleri bağımsız olarak keşfettiklerini ve bu bulguları Rusya’nın Bilgisayar Acil Durum Müdahale Ekibi’ne Perşembe gününe kadar ilettiklerini söyledi.
Moskova’nın iddiasında Amerikalıların hacklemeden sorumlu olduğu veya binlerce kişinin hedef alındığı iddialarıyla ilgili olarak, “Herhangi bir şeyi herhangi bir kimseye yapmanın çok zor olduğunu” söylemek istiyorum.
Kaspersky’nin bir blog yazısında, keşfettikleri en eski enfeksiyon izlerinin 2019’a kadar uzandığını belirtti. Şirket, “Haziran 2023’te yazıldığı zaman itibarıyla saldırının devam ettiğini” söyledi. Şirket, kendi çalışanlarının etkilendiğini belirtti “oldukça eminiz ki Kaspersky bu siber saldırının ana hedefi değildi” dedi.
FSB, Amerikalı hackerların casusluk kampanyasında İsrail, Suriye, Çin ve NATO üyesi ülkelerin diplomatlarını etkilediğini belirtti.
İsrail yetkilileri yorum yapmayı reddetti. Çin, Suriye ve NATO temsilcileri ise hemen yorum yapamadılar.
ABD, Siber Güç Sıralamasında Lider, Rusya Veri Toplama İddialarıyla Gündemde
ABD, Harvard Üniversitesi Belfer Center Cyber 2022 Power Index’e göre niyet ve yetenek açısından dünyanın en üstün siber gücüdür. Ardından Çin, Rusya, Birleşik Krallık ve Avustralya yer almakta. Kremlin ve Rusya Dışişleri Bakanlığı, konunun önemine dikkat çekti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Gizli veri toplama, ABD yapımı mobil telefonlardaki yazılım açıklarından kaynaklanıyor,” şeklinde bir açıklama yaptı. Bakanlık, “ABD istihbarat servisleri, bilgi teknolojisi şirketlerini onlarca yıldır kullanarak internet kullanıcılarının bilgisi olmadan büyük ölçekli veri topluyor,” dedi. Rus yetkililer, komplonun FSB görevlileri ile Kremlin koruma görevlilerini yöneten ve aynı zamanda KGB’nin Dokuzuncu Direktörlüğü olan güçlü bir kuruluş olan Federal Koruma Servisi tarafından ortak bir çaba sonucunda ortaya çıkarıldığını belirtti. Batılı casuslar tarafından son derece sofistike bir iç istihbarat yapısına sahip olduğu söylenen Rusya’da yetkililer, ABD teknolojisinin güvenliğini uzun süredir sorguluyor. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, iPhone gibi cihazların “tamamen şeffaf” olduğunu ve bu konuda başkanlık yönetimindeki tüm yetkililerin farkında olduğunu belirtti. Bu yılın başlarında Kommersant gazetesi, Rusya’nın 2024 cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlıkta yer alan yetkililere, cihazların Batı istihbarat servislerine karşı savunmasız olduğu endişeleri nedeniyle Apple iPhone kullanımını durdurma talimatı verildiğini bildirdi.”