30 Mayıs’ta, pandemi nedeniyle Nvidia Corp büyük bir ürün lansmanını sanal olarak düzenlemeye mecbur kaldığında, CEO Jensen Huang mutfaktan video yayını yaparak etkinliği sunmuş ve şirketin en son çipini sanki fırından çıkarmış gibi duyurmuştu.
Huang, bir tava tutacağına uzanırken “Hemen göstermem gereken bir şey var,” diyor. “Bunu uzun süredir pişiriyordum,” diye devam ediyor ve fırından fırın tepsisi boyutunda bir devre kartı çıkararak “dünyanın en büyük grafik kartını” gösteriyor.
Bu, genellikle ürün lansmanları için siyah deri bir motosiklet ceketi giyen Tayvan asıllı Amerikalı göçmenin, bilgisayar endüstrisinde en tanınmış isimlerden birine dönüşmesini sağlayan gösteriş tarzı. Jensen Huang Salı günü, 1 trilyon dolar değerinde bir şirketi yöneten teknoloji yöneticilerinin seçkin bir listesine katıldı.
Huang, 60 yaşında, sadece Amazon.com Inc’in Jeff Bezos’un ardından, böyle bir kilometre taşına ulaşan ikinci ABD’li CEO oldu.
Apple’ın CEO’su Steve Jobs’un dışında, şirketleriyle o kadar özdeşleşmiş olan birkaç CEO daha var. Huang, hatta bir kolunda Nvidia’nın logosundan ilham alan bir dövmeye bile sahip.
Nvidia çipleri, video oyunlarından otonom araçlara, bulut hesaplamaya ve şimdi de yapay zeka olan önemli teknoloji trendlerinin merkezinde yer almakta.
Şirketin hisseleri, yapay zeka alanındaki patlama sonucunda ortaya çıkan etkileyici satış projeksiyonlarıyla değer kazandı. OpenAI’nin ChatGPT’sinin 30 Kasım 2022’de piyasaya sürülmesinden bu yana Nvidia’nın değeri yaklaşık olarak 420 milyar dolardan şu anki seviyesine kadar büyük bir artış gösterdi.
Huang’ın başarısı, yazılım ve donanımın birleşimiyle zorlu bilgisayar bilimi sorunlarını çözme isteğinden kaynaklanıyor – bu vizyonu için otuz yılı aşkın süre harcadı.
Tayvan’da doğan Huang, çocukken Amerika Birleşik Devletleri’ne taşınmış ve Oregon State Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi’nde mühendislik dereceleri aldı.
Huang, yarı iletken devi Tayvan’da büyük bir popülerliğe sahip ve bu hafta Taipei’ye bir ticaret fuarı için yaptığı ziyarette büyük bir karşılama aldı. Pazartesi günü binlerce kişinin katıldığı bir ana konuşma gerçekleştirdi ve iki saatlik konuşmasının ardından bazıları onun etrafını sararak selfie çekmek için yanına geldi.
1993 yılında 30 yaşında olan Jensen Huang, Curtis Priem ve Chris Malachowsky ile birlikte Nvidia’yı kurdu. Silikon Vadisi’nin Sequoia Capital ve diğer yatırımcılarından destek aldı. İlk büyük başarıları, yüksek yoğunluklu hareketli grafikler için özel olarak tasarlanan grafik işlem birimleri olan çipler oldu. Huang, o dönemlerden bile Nvidia’yı sadece bir çip şirketi olarak düşünmüyordu.
“Bilgisayar grafikleri, bilgisayar biliminin en karmaşık parçalarından biridir,” Huang, 2021 yılında Silicon Vadisi’nde bir ömür boyu başarı ödülü alırken bir izleyiciye söyledi. “Her şeyi anlamanız gerekiyor.”
2000’li yılların ortalarına gelindiğinde Huang ve ekibi, Nvidia çiplerinin daha genel bilgisayar problemlerinde kullanılabileceğini fark etti ve yazılım geliştiricilerinin Nvidia çiplerini programlamalarına olanak sağlayan CUDA adlı bir yazılım platformu piyasaya sürdü.
Erken bir yatırım
Bu, yeni kullanımların başlamasına yol açarak kripto para birimleri de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda etkisini gösterdi. Ancak Huang, üniversite laboratuvarlarının çipleri yapay zeka çalışmalarında kullanma potansiyelini fark etti. Bu, sanal asistanlardan otonom araçlara kadar her şeyi kapsayan umut vadeden bir niş olarak bilgisayar bilimi alanında kendini gösteriyordu. Huang, yapay zeka için özel olarak tasarlanmış bir dizi çipi piyasaya sürdü ve bu yatırımın karşılığını aldı.
Nvidia, ayrıca Tayvan Semiconductor Manufacturing dahil olmak üzere iş ortaklarına silikon üretimini dış kaynak kullanarak kendini farklılaştırdı. Bu, Intel tarafından belirlenen modele karşı çıktı ve şu anda Nvidia’nın değerinin sadece bir kesirine sahip olan Intel’in modelini bozdu. Nvidia’nın değeri Salı günü kapanışta 1 trilyon doların hemen altındaydı.
“O, telefonların sesli olarak soruları yanıtlamasına, tarlaların yabani otları ancak bitkileri değil püskürtmesine, doktorların yeni ilaçların özelliklerini tahmin etmesine olanak sağlayan bir devrimi mümkün kılmaya yardımcı oldu – ve daha fazla mucize gelecek,” AI girişimcisi Andrew Ng. Huang, 2021 yılında Time tarafından en etkili 100 kişi arasında seçilmesi üzerine şu sözleri yazdı: “O, telefonların sesli olarak soruları yanıtlamasına, tarlalarda yabani otları ancak bitkileri değil, doktorların yeni ilaçların özelliklerini tahmin etmesine yardımcı olan bir devrimi mümkün kılmada yardımcı oldu – ve daha birçok mucize gelecek.”