Techinside Google News
Techinside Google News

Canon, nadir metaller kullanmayan OLED geliştiriyor

Canon, nadir metal üreticilerine olan bağımlılığı azaltmak için çalışıyor ve teknolojiyi birkaç yıl içinde ticarileştirmeyi planlıyor.
- Advertisement -

Canon tarafından geliştirilen yeni bir malzeme, OLED (organik ışık yayan diyot) panelleri oluştururken nadir metallerin kullanımına ihtiyaç olmadığını gösteriyor. Canon, büyük nadir metal üreticilerine olan bağımlılığı azaltmak için ellerinden geleni yapıyor. Bu teknolojiyi birkaç yıl içinde ticarileştirmeyi planlıyor.

Yeni malzeme “kuantum noktaları” (QD) olarak adlandırılıyor ve çapı 1 nanometre olan yarı iletken parçacıklar. Bu parçacıklar ışıkla ışınlandığında veya elektrik akımı enjekte edildiğinde canlı renkler yayıyor. Kuantum noktaları zaten yüksek kaliteli OLED TV’lerde kullanılıyordu. Samsung, kuantum noktalarını kitle üretiminde kullanıyor, ancak indiyum fosfit bileşiğini tercih ediyor.

Indiyum, son derece küçük miktarlarda üretilen bir nadir metal. Canon’un yeni malzemesi, “kentsel madenlerden” kolayca temin edilebilen kurşun kullanıyor. Bu malzemenin orta 2020’lerde ticarileştirilmesi planlanıyor.

Bir Alman araştırma firması, Çin’in 2022 yılında indiyum üretiminin %59’unu veya 530 tonunu karşıladığını tespit etti.

Canon dayanıklılığı indiyumdan daha az olan kurşunu tercih etti. Bununla birlikte, toner ve mürekkep gibi malzemelerden elde edilen deneyimden faydalanarak, indiyum kadar dayanıklı bir bileşik oluşturmayı başardı.

Kurşun da kolayca yeniden kullanılabilir ve yaklaşık olarak üretilenin %70’i gibi bir oranda geri dönüştürülmüş kaynaklardan (örneğin otomobil pilleri) elde edilir. Ayrıca, nadir metallerden çok daha düşük maliyetlidir. Canon’ın kuantum noktalarının malzeme maliyetinin, Samsung’un malzeme maliyetinin 1/100’ü kadar düşük olabileceği bildiriliyor.

Geleneksel OLED TV’ler, kırmızı, mavi ve yeşili ifade etmek için renk filtreleri kullanır. Cam üzerine basılı mürekkep formundaki kuantum noktalara sahip OLED TV’ler ise kırmızı ve yeşil renkleri, ışığa maruz kaldıklarında bile parlak bir şekilde üretebilir.

Geleneksel ekranlara göre güç tüketimi yaklaşık olarak üçte bir oranında azaldı.

Samsung gibi diğer şirketler de Sony, TCL ve Sharp gibi şirketler, kuantum noktalarını kullanarak OLED TV’ler geliştirdi. Yeni ve daha ucuz malzemenin yaygınlaşması durumunda, yüksek kaliteli OLED TV modellerinin fiyatlarında düşüş beklentileri bulunuyor.

Bir İngiliz araştırma firması, kuantum noktalarıyla donatılmış TV’lerin sayısının 2018’den 2025’e kadar 8 kat artarak 22 milyon adede ulaşacağını ve bu rakamın toplam TV pazarının yaklaşık %8’ine denk geleceğini bildirdi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir