Techinside Google News
Techinside Google News

Boğaziçi Üniversitesi “E klavye” geliştirdi

Yaygın kullanılan Q klavye ve daktiloyla hayatımıza giren F klavyenin ardından E klavye geliştirildi.
- Advertisement -

eklavyeBoğaziçi Üniversitesi Türkçeye uygun ergonomik ve optimal bir klavye geliştirdi: E Klavye. On parmak yazım ilkeleri göz önüne alınarak hazırlanan klavye ile hızlı yazım performansının yanı sıra sağlık ve konfor açısından da kullanıcılara avantaj sağlanması amaçlanıyor .

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Ekşioğlu’nun liderliğinde yaklaşık üç yıldır yürütülen bilimsel araştırmalar sonucu geliştirilen ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen klavye geliştirme projesinde patent alma aşamasına gelindi.

Projenin çıkış noktasının klavye üzerindeki harflerin ergonomik yerleşimini araştırmak olduğunu aktaran Doç. Dr. Mahmut Ekşioğlu, iyi bir klavye tasarımında en önemli ölçütün harflerin klavyedeki dağılımı olduğunu belirtti. Ekşioğlu, harflerin parmak kapasite ve hareketlerine göre en uygun dağılımının yazım performansını artırdığı gibi; aynı zamanda sağlık ve konfor açısından da daha rahat kullanım sağladığını kaydetti.

Mahmut Ekşioğlu, klavyede harf yerleşim düzeninin optimal olmaması durumunda kullanıcının yazım performansı açısından sorun yaşayabileceği gibi, aynı zamanda özellikle el ve bileklerde karpal tünel sendromu, tenosinovit gibi kas-iskelet sistemi hastalıkları riski ile karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekerek “ Bu hastalıklara maruz kalan kişiler hem çalışamaz duruma gelir ve hem de ızdırap çekerler. Bu da ülke ekonomisi ve yaşam kalitesi açısından önemlidir” dedi.

On parmak yazanlar için avantajlı

Proje kapsamında, farklı yaş gruplarından yetişkinlerle yürütülen araştırmalar sırasında, ergonomik ölçütlerin deneysel çalışmalarla belirlendiğini anlatan Ekşioğlu, laboratuvar deneyleri ile her parmağın tek tek tuş basım hızının bulunarak hız kapasitelerinin tespit edildiğini belirtti.

Ekşioğlu şöyle devam etti: “Parmakların ikili kombinasyonları ile ilgili deneyde ise iki tuşa ardı ardına basmak için geçen ortalama süreleri ölçtük. Ayrıca, Türkçedeki harf ve harf çiftlerinin ardışık kullanım sıklıklarını belirledik. Bu verileri geliştirdiğimiz optimizasyon modelimizde girdi olarak kullandık. Modelin çözümü ile elde ettiğimiz 152 klavye yerleşiminden en iyi üç aday klavye yerleşimini, ikisi deneysel, üç ayrı doğrulama testine tabi tuttuk ve F ve Q klavyelerle performans ve sağlık ölçütü açısından karşılaştırdık. Bu testlerden birinde sensörlerle donanmış bir çift ´hareket yakalayıcı veri eldiveni´ kullandık ve tendon hareket mesafelerini ölçtük. E klavye, tipik bir Türkçe metni, F ve Q klavyeden önemli derecede daha az tendon hareketi ile yazmayı sağladı. Tendon hareket miktarı fazlalığının el-bilek kas iskelet hastalıkları için bir risk teşkil ettiği bilinmektedir. E klavye, optimizasyon sonuçları ve Dvorak klavye tasarım ilkelerine göre karşılaştırma, tendon hareket deneyi ve yazım hızı deneylerinde F ve Q klavyeden daha başarılı bulundu.”

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

3 YORUMLAR

  1. utanmadan birde win tuşu eklemişler, sanki herkes windows kullanıyor, ayıp ayıp, açık kaynak diyoruz milli işletim sistemi diyoruz, pardus diyorus, bi habersiniz…

  2. Sayın Doç. Mahmut Ekşioğlu’nun tescil olunan ( E ) Klavyesi ile 2 ay öğrenimden sonra 2019 yılında yapılan Şampiyonada derece alan kişi;
    1- Dakikada kaç kelime yazmış?
    2- F klavye ile yapılan şampiyonalardaki dakikalık vuruş sayısı ile karşılaştırılmış mı? (Ben 40 yıl fiilen Orta, Lise, Üniversite ve Özel Kurslarda her seviyedeki öğrencilere Daktilografi öğretmenliği yaptım, ders kitabı olarak kullanılan “Daktilografi” kitabımı yazarken araştırma, inceleme ve uygulamalar yaptım, Daktilografi şampiyonalarına katıldım ve şampiyonalara hazırlananlara uygulama öğretmenliği yaptım ancak 2 aylık öğrenimle Şampiyonalarda derece alan görmedim, Şampiyonaların tarihçesi incelenirse bu gerçek orada da görülür.
    3- Yarım asırdır (F) klavye kullananlarda biyolojik olumsuz semptomlar tespit edilmiş mi?
    4- (E) klavye incelendiğinde Zayıf parmaklardaki yükün sık kullanılan harflere verildiği görülüyor, bu parmak/hız ve kullanım kolaylığı sağlayamıyacağı gibi parmakların daha çabuk yorulmasına da neden olmaz mı?
    5- Türkçedeki harf kullanım sıklığı eski-yeni Türkçede değişiyor mu ki böyle bir karşılaştırma yapılmış?
    6- Yabancı dil klavyelerinin (F ) klavye ile karşılaştırılıp sonra da ( E ) klavyenin üstünlüğü karşılaştırmasını yapmak doğru mu? Yabancı klavyeler Türk diline uygun değil ki nasıl karşılaştırma yapılabilir?
    7- ( F) klavye kullanımından itibaren girilen tüm Dünya Daktilografi şampiyonalarının çoğunda ( F) klavye kullananlar ilk sıralamalara girmişler, bunun nedenini anlayamadım? Uygun olmayan bir klavye ile dünya çapında bu başarılar nasıl kazanılır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir