Techinside Google News
Techinside Google News

Türkiye, Global E-Ticaret Tedarik Merkezi Olma Yolunda

Ortak Akıl Danışmanlık Kurucusu Dr. Yılmaz Sönmez, Türkiye'nin jeo-lojistik konumu ve gelişmiş üretim yeteneği sayesinde tüm dünyadan 4 saatlik uçuşla trilyonlarca dolarlık ekonomiye erişebilen bir konumda olduğunu belirtti.
- Advertisement -

Ortak Akıl Danışmanlık Kurucusu Dr. Yılmaz Sönmez, Türkiye’nin jeo-lojistik konumu ve gelişmiş üretim yeteneği sayesinde tüm dünyadan 4 saatlik uçuşla trilyonlarca dolarlık ekonomiye erişebilen bir konumda olduğunu belirtti. Sönmez’e göre, Türk girişimlerinin global e-ticaret tedarik merkezine dönüşme yolunda en büyük engeli, kurumsal altyapı eksiklikleri oluşturuyor.

2022 yılında 5,5 trilyon $ ile sonlanan global e-ticaret hacminin, 2023 yılında %25’in üzerinde bir büyüme performansı ile 7 trilyon $’a ulaşması bekleniyor. Dr. Sönmez, Türkiye’nin 85 milyonluk nüfusu, 800 milyar TL’lik e-ticaret pazarı, 550 bin online işletmesi, jeo-lojistik konumu ve 4 saatlik uçuşla trilyonlarca dolarlık ekonomiye erişebilme yeteneğiyle bölgenin en cazip ekonomisi olduğunu vurguladı. Sönmez, “Bu yetenekler Türkiye’yi global e-ticaretin potansiyel küresel tedarik merkezi olma yolunda birinci sıradaki aday yapmaktadır” dedi.

Türkiye’nin e-ticaret “hub”ına dönüşme süreci devam ediyor

Dr. Sönmez, Türkiye’nin kendi ürettiği ürünlerin yakın coğrafyalara e-ihracatı ve Avrupa’dan MENA, Kafkaslar, Balkanlar ve Orta Asya’ya transit e-ticaret konusunda merkez olabileceğini belirtti. Sönmez, “Amazon‘un İspanya’dan sonra Avrupa’daki ikinci tedarik üssünü Türkiye’de kurmasının ve büyük kargo ve lojistik şirketlerinin İstanbul Havalimanı’nda yüzlerce milyon dolarlık “hub” yatırımlarını gerçekleştirmesinin bu durumu gösterdiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin ilk decacorn’unun da bir e-ticaret platformu olduğunu unutmamak gerekiyor.

Ancak, Türkiye’nin e-ticaretin küresel tedarik merkezi olabilmesi için, bu potansiyeli harekete geçirebilmek adına önündeki engelleri aşması gerekiyor. Bu engeller arasında mikro-ihracat ve e-ticaret konusunda bürokratik esneklik, küresel ödeme sistemlerine entegrasyon ve ihracatçıların dövizle ilgili endişelerinin giderilmesi yer alıyor.

En büyük engel kurumsal altyapı yetersizlikleri

 Dr. Yılmaz Sönmez / Ortak Akıl Danışmanlık Kurucusu
Dr. Yılmaz Sönmez / Ortak Akıl Danışmanlık Kurucusu

Sönmez, “Türk girişimlerinin önünde en büyük engel kurumsal altyapı yetersizlikleridir” dedi ve ekledi: “Girişimlerimizin çoğunun KOBİ ve aile şirketi düzeyinde olması, bu durumun hala kararlar üzerinde baskın olduğu ve evrensel yönetim ilkeleriyle tam entegre olmayan yapıları işaret ediyor.”

Dr. Sönmez, Türk şirketlerinin dijital ve yeşil dönüşüm performanslarını güçlendirmeleri gerektiğini belirtti ve “Gelecek vaat eden bir şirketin tanımı artık sadece finansal göstergelerle belirlenmiyor. Dayanıklı ve esnek bir kurumsal altyapı, dijital ve yeşil trendlerle uyumlu performans göstergeleri ve yetenek çekiciliği çok daha önemli hale geldi” dedi.

Sonuç olarak Dr. Sönmez, “Türk girişimlerinin bu dönüşümü başarıyla gerçekleştirebildikleri takdirde, küresel tedarik zincirlerinde güçlü ve sürdürülebilir bir konum elde edebileceklerine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir