Citrix, 2015’ün ilk çeyreği için Citrix Mobil Analiz Raporu’nu yayınladı. Mobil Analiz Raporu, küresel çapta mobil şebeke operatörleri ve işletmelerden oluşan bir grupla yaptığı inceleme sonucu edindiği verilerle, hem mobil aboneler hem de kurumlar için mobilite trendlerine dikkat çekiyor. Rapor, son mobilite trendleri hakkında, tüm mobil ekosistem genelindeki tüketicileri, kurumları ve mobil operatörleri etkileyecek bilgiler içeriyor.
İşletmeler için yönetilen cihazlar iki katına çıktı
Kurumlar tarafından yönetilen cihazların sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 72 oranında artış göstermiş durumda. iOS dünya genelinde yüzde 64 ile kurumsal segmentteki hakim mobil platform olma unvanını korurken, Android’in Asya’da popülerlik kazandığını ve Windows’un EMEA bölgesinde (yüzde 16) Kuzey Amerika’da (yüzde 7) olduğundan iki kat daha popüler olduğu görülüyor.
Daha detaylı analizler, mobil işletim sistemi platformlarındaki dağılımın sektörlere göre farklılık gösterdiğini ortaya koyuyor. Finans sektöründeki yönetilen cihazların yüzde 71 oranında iOS kullandığı ve sağlık sektöründeki yönetilen cihazların yüzde 39’unun Android olduğu görülüyor. Ayrıca, rapordaki son bulgular, kurumların verimlilik ve işbirliği uygulamalarında beyaz liste ve kara liste işlemlerini başlattığının altını çiziyor. Bu da birçok işletmenin çalışan mobilitesini teşvik etme ve yönetme şekillerinde daha kapsamlı bir anlayışla hareket ettiğine işaret ediyor.
iPhone 6 Plus, iPhone 6’ya göre 2 kat fazla veri üretiyor
iPhone 6 Plus sahibi mobil aboneler iPhone 6 kullanıcılarına kıyasla iki kat daha fazla veri kullanıyor. Raporda bu farkın daha büyük ekranda daha fazla videonun izlenmesi nedeniyle oluştuğuna değiniliyor. Raporda ayrıca hem abonelerin hem de kurumsal BT departmanlarının, phablet cihazların mobil veri fiyatlandırma planlarını ve kurumsal bütçeleri nasıl etkilediğinin farkında olmaları gerektiğine dikkat çekiliyor.
Video ile tanımlanan mobil deneyim
Mobil veri tüketimi arttıkça mobil kullanıcı deneyimi, giderek bir video deneyimine dönüşüyor. Örneğin, veri hacmine göre sıralanmış ilk beşte yer alan mobil oyunların artık hepsi video içeriğine sahip. 2014 yılının ilk çeyreği ile karşılaştırıldığında ise bu rakamın beşte iki olduğu görülüyor.
Ayrıca, sporla ilgili mobil video içeriğin de iki kattan fazla arttığı dikkat çekiyor. 2014 yılının 3.çeyreğinde yüzde 21 olan mobildeki tüm spor içeriği, 2015 yılının ilk çeyreğinde yüzde 50’ye ulaşmış durumda. Bu nedenle mobil videoların optimizasyonu giderek daha çok önem kazanıyor.