Fransa’da Apple planlı eskitme nedeniyle davalık oldu. Fransa savcılığı, Apple’ın telefonlarını bilerek eskittiğini ve onarılamaz yaptığını iddia etti.
Paris savcılığı ve Halt Planned Obsolescence (HOP) Derneği, Fransa’nın ABD’li teknoloji devi Apple’ı akıllı telefonların onarımını kısıtlayarak güncelliğini yitirmesini planladığı iddiasıyla soruşturduğunu söyledi.
Paris savcılığı, sözde yanıltıcı ticari uygulamalar ve planlı eskitmeyle ilgili soruşturmanın Aralık ayından bu yana sürdüğünü söyledi. Halt Planned Obsolescence (HOP) Derneği tarafından yapılan bir şikayetin ardından geldi.
Apple henüz açıklama yapmadı
HOP, soruşturmanın iPhone üreticisinin “mikroçipler de dahil olmak üzere yedek parçaların seri numaralarını bir akıllı telefonunkilerle ilişkilendirdiğini ve üreticiye onaylı olmayan tamirciler tarafından yapılan onarımları kısıtlama veya onarılan bir akıllı telefonu uzaktan bozma olanağı verdiğini göstermesini umduğunu söyledi.
Dernek, Apple’ı “gerçek döngüsel ekonomi mantığıyla cihazları onarma hakkını garanti etmeye” çağırdı.
2020 yılında Apple, iPhone kullanıcılarına yazılım güncellemelerinin eski cihazları yavaşlatabileceğini söylemediği için 25 milyon euro (daha sonra 27.4 milyon dolar) ödemeyi kabul etti.
Skandal, Aralık 2017’de ABD teknoloji devinin en son iOS yazılımının pil ömrü kötüleşen eski telefonların performansını yavaşlattığını kabul etmesiyle patlak verdi.
Aslında Apple’ın ürünlerine yönelik müdahale edilemez şekilde strateji uyguladığı yıllardır konuşuluyor. Apple bunu çoğunlukla ürün güvenliğini sağladığını belirterek savunsa da birçok ülke ekonomisinde tepki çekiyor. Ülkeler, bunun tamir gibi standart süreçlerinin kendi içlerinde yapılmasını ve bu şekilde döngüsel ekonomiye katkı sağlanmasını hedefliyor.