TechInside olarak sitemizde yılbaşı itibariyle bir anket yayınladık ve sizlere 2015 yılında en çok hareketli olacağınız alan hangisi diye sorduk. Anket sonuçları beklediğimiz gibi çıktı mı sorusunun cevabı tabii ki evet. Ancak ilginç birkaç nokta var ki onlar da bu yazının konusu oldu işte.
Anketimizde en çok oyu yüzde 42 ile mobil alanı aldı. Tabii ki bu çok beklenen bir sonuçtu. Özellikle kaçan meşhur bilişim treni meselesinde mobil ile yeni bir tren kalkacağını ve bu treni ülke olarak yakalamaktan çok da uzak olmadığımızı hep söylüyoruz. Ancak bunun için neler yapılıyor ya da yapılmalı sorusunun yanıtlarını yine hep beraber bulmamız gerektiğinin de altını çizmem gerekiyor.
İkinci sırada siber güvenlik var
Anketimizde ikinci sırayı siber güvenlik aldı. Hepimizin bildiği üzere 10 yıl önce sadece büyük kurumları ya da CEO’ları tehdit eden siber korsanlar artık gözünü bireylere çevirmiş durumda. Üçüncü dünya savaşının siber alanda olacağı söylemlerini masaya yatırınca siber güvenlik konusunu 2015’te yine çok konuşacağız gibi görünüyor.
Bu ankette belki de hak ettiği yeri bulamayan konu bulut oldu. Açıkçası sektördeki söylemleri de hesaba katarak ben bulutun ilk iki sırada yer alacağını düşünüyordum ama bulut ancak yüzde 17’lik oy oranıyla üçüncü sırada yer alabildi. Özellikle KOBİ’lerin buluta endişeli yaklaşmaları 2015 yılında bulut konusunda yine yeterli yatırımların olmayacağının açık bir göstergesi.
Anketimizde dördüncü sırada ise yüzde 15’lik oy oranıyla yazılım yer aldı. Yazılım, ülke olarak güçlü olduğumuz ya da öyle var saydığımız alanlardan bir tanesi. Oy oranının bu denli düşük çıkması da yine hem ülke ekonomisi hem de sektörümüz için çok olumlu değil. Anketimizde son iki sırada da şaşırtıcı sonuçlar var. Özellikle Zenium gibi yabancı veri merkezi markalarının ülkemize girmesi ve Turkcell’in bu alanda yatırım yapacağını açıklamasına rağmen oy oranının yüzde sadece yüzde 9’da kalmış olması oldukça düşündürücü. Anketimizde son sırada yüzde 2 ile kamu yer alıyor ki en beklenen sonuç da bu oldu bizim tarafımızda. Zira kamuda yatırım ilk planda değil maalesef.
4G için lansmanlar yapılıyor bu ülkede.
Hiçbirşey beklemiyorum.
Bilhassa bu son seçimden sonra. Artık seçim falan olmayacak.
Komediye toptan son vermeliyiz.
2015 de batı yakasında değişen bir şey olmayacak. Şark cephesin de çarşı karışacak. Batı çephesi birbirine girecek olan müslüman ülkelere ne kadar füze uçak satarımın derdinde olacak. Büyük devletlerin uçak gemileri basra körfezi ve civarında peynir ekmek gibi hem sünni hem şii milisleri silahlandırmaya devam edecekler. Jöleli aslında piyon olduğunun farkına varınca manüpülasyon ve sipekülasyon derneği federasyon başkanlığınca uzaklaştırılacak. T-cell, CNN-T ve Haber-T’ün gerçekde Türk olmadığı adlarındaki T nin K ile değiştirlmesi sonucu daha isimlerine yakışır olacakları görüşü halk rarafından iyice benimsenecek. Şirin Mayzın hanımefendinin gerçek de ne Kürt ne Türk sorunu olduğu sadece kariyer sorunu olduğu anlaşılacak.Televizyonlar da aynı cahil gazeteci ve yorumcular twitter dan okuyup sallayarak geçinmeye devam edecekler. Bir cümle içerisin de iki yabancı terim kullanan insanı çok bilgili-kültürlü sanmaya yurdum insanı devam edecek. Sağlık ve eğitim alanın da reformlar rönesanslar hiç bitmeyecek. Aynı ekonomi paketleri her üç ayda bir kutuları değiştirilip açıklanmaya devam edecek. İş kazaları olmaya devam edecek hiç bir Türk mühendis intihar etmeyecek (Aselsan mühendisleri için bir şey söylemek zor).
Askeri bol füze savunma sistemi olmayan ülke olarak savunmasız yaşamaya devam edeceğiz. Devlet de yalakalık esastır gerisi teferuatdır felsefesi tavan yapıcak. Çocuk gelinler den sonra ülkemiz Meclisde birdir bir oynayan çocuk vekiller ile tanışacak. 2023 yeni Türkiyesinin Resmi adının “Anadolu İslam Cumhuriyeti” olduğu birilerinin ağzından kaçıcak. Ülke bir yıl bunu tartışacak. Bir şeyler daha yazarımda çarşı karışır kardeşim. 2015 de ağzımız öyle olaylara öyle açık kalacak ki halkın ortodontisi bozulacak. MiT de artık çerkez tavuğu menüden kaldırılacak onun yerine humus konulacak.