Sanayi bakanlığı 20 Nisan Perşembe günü yaptığı açıklamada, Güney Kore hükümeti ve önde gelen batarya şirketlerinin katı hal bataryaları da dahil olmak üzere gelişmiş batarya teknolojileri geliştirmek için 2030 yılına kadar ortaklaşa 20 trilyon won (15.1 milyar $) yatırım yapmayı planladıklarını söyledi.
Yeni üretim tesisleri kuruluyor.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Ortak yatırım Güney Kore’nin katı hal bataryalarının ticari üretimine diğerlerinden önce başlamasına olanak tanıyacak” denildi. Güney Kore dünyanın en büyük beş elektrikli araç bataryası üreticisinden üçüne ev sahipliği yapıyor – LG Energy Solution Ltd, Samsung SDI Co Ltd ve SK On. Bu üçlü birlikte küresel elektrikli araç batarya pazarının dörtte birinden fazlasını kontrol ediyor ve Tesla Inc, Volkswagen AG , General Motors Co ve Ford Motor Co gibi büyük otomobil üreticilerine tedarik sağlıyor. Bakanlık, üç batarya firmasının Güney Kore’de ürün ve üretim inovasyon merkezleri olarak hizmet verecek pilot üretim tesisleri kuracağını söyledi.
Bu tesisler, denizaşırı üretim tesislerinde seri üretime geçmeden önce katı hal bataryaları, silindirik 4680 hücreli bataryalar ve kobalt içermeyen bataryalar gibi gelişmiş ürünleri test etmek ve üretmek için kullanılacak. Elektrikli araç akü üreticileri, geleneksel lityum-iyon akülere kıyasla daha uzun sürüş menzili, daha yüksek enerji yoğunluğu ve daha iyi güvenlik vaat eden yeni akü teknolojileri geliştirmek için yarışıyor. Çinli batarya devi CATL çarşamba günü, elektrikli araçlara güç sağlamak üzere bu yıl içinde seri üretimine başlamayı umduğu yoğunlaştırılmış madde bataryasını tanıttı. Dünyanın en büyük batarya üreticisi geçen ay, Japon Toyota Motor Corp (7203.T) ve Alman Volkswagen tarafından da araştırılan bir teknoloji olan katı hal bataryalarına dayalı teknolojik olarak uygulanabilir ve rekabetçi bir ürün bulmakta zorlandığını söyledi.
İhracatı üç katına çıkarmayı hedefliyorlar.
Sanayi bakanlığı, Güney Kore’nin bu yatırımla katot malzemelerinin yerli üretim kapasitesini dört katına çıkarmayı ve batarya üretimiyle ilgili ekipman ihracatını üç katına çıkarmayı hedeflediğini söyledi. Plan, hükümetin bu ayın başlarında ABD Enflasyon Azaltma Yasası ile başa çıkmalarına yardımcı olmak üzere Kuzey Amerika’da altyapı yatırımı yapmak isteyen yerli akü üreticileri için 7 trilyon wonluk bir mali destek planı açıklamasının ardından geldi.
Bu ayın başlarında ABD Hazine Bakanlığı, ABD’yi elektrikli araç tedarik zincirlerinde Çin’e bağımlılıktan kurtarmayı amaçlayan daha katı elektrikli araç vergi kurallarını açıkladı. En son kurallara göre, batarya parçalarının ve minerallerin belirli bir yüzdesinin uygun bir ülkeden gelmesini gerektiren yeni eşiklere dayalı olarak 16 elektrikli araç modeli artık tam veya kısmi vergi kredisi için uygundur. Aracı kurum Korea Investment & Securities tarafından yapılan bir analize göre, ABD federal vergi kredisi için uygun olan elektrikli araçların yaklaşık %80’i Güney Kore’nin üç büyük hücre üreticisinin bataryalarını kullanıyor. Bu yatırımın, Güney Kore’nin ileri teknoloji sektöründe daha da büyümesine ve küresel bir lider olmasına yardımcı olması bekleniyor.