QR kodlar barkodlar ile olan rekabeti kazanırken, üreticiler ve tüketiciler bu kodlarla daha fazla bilgiye sahip olabiliyor.
Barkod, neredeyse 50 yıldır dünyadaki hemen hemen her tüketici ürününün ambalajında bulunan tanıdık bir görüntü oldu. Ancak 2027 yılına kadar daha yetenekli hale gelecek olan QR kodlar, barkodları piyasadan silecek.
Barkodlarla daha az bilgi taşınabiliyor
İnce ve kalın dikey çizgilerle dolu tanıdık barkod karesi onlarca yıldır piyasada dolaşıyor. Evrensel olarak tüketici ürünlerinde kullanılıyor, ancak hem yatay hem de dikey eksenlerde kodlanmış çok daha fazla bilgi tutabilen QR versiyonlara kıyasla işlevselliği sınırlıdır. QR kodlar barkodlar ile olan rekabeti kazanmanın yanı sıra, üretici ve tüketicilere de daha fazla bilgi sunuyor.
Standart 12 haneli barkodun aksine, birçok küçük, ayrı nokta içeren kareler veya dikdörtgenler gibi görünen QR kodlar, bir ürün hakkında çok şey gösterebiliyor. Axios, mağazaların ürün geri çağırmalarına anında yanıt verebileceğini ve hatalı ürünleri tanımlayabileceğini yazıyor. Ayrıca, yiyeceklerin son kullanma tarihinin yaklaştığını görebilecek ve indirimler sunabilecekler. Perakendeciler ayrıca kodların envanter kontrollerini büyük ölçüde iyileştirmesini bekleyebilirler.
QR kodların tüketiciler için de pek çok faydası var. Örneğin, bir gıda maddesinin ambalajını bir telefon kullanarak taramak, içeriği, kullanılabileceği tarifler, potansiyel alerjenler ve nerede yetiştirildiği gibi bilgiler edinebilirler.
QR barkodların yararlı olduğu sadece gıda maddeleriyle ilgili bilgiler değildir. Promosyon tekliflerini, bir şeyin üretildiği fabrikayı, bir şirketin sürdürülebilirlik uygulamalarını ve hatta ürünün veya ambalajın geri dönüştürülmesine ilişkin bilgileri ortaya çıkarabilirler. QR kodlar ayrıca sadakat puanlarına, oyunlara ve kuponlara erişim sağlayabilir. 1994 yılında Japon fabrikalarında otomobil parçalarını etiketlemek için ilk kez kullanıldıklarından beri, QR kodlarının popülaritesi artmaya devam etti ve pandemi sırasında kullanımları daha da arttı.