Emgry, su kanallarında elektrik üreterek buradaki gücü kullanabiliyor. Girişim, fiyat olarak rekabetçi olacağını iddia ediyor.
Denver’ın dışında bulunan ve yerel su arıtma tesisine su sağlayan 15 km uzunluğundaki bir kanalda, su akarken küçük türbinlerin dönmesini sağlıyor. Türbinler döndükçe, elektrik şebekesine daha az güvenebilmesi için su şirketine enerji gönderiyorlar.
Bu yeni hidroelektrik yinelemesi, geleneksel bir baraj gibi görünmüyor. Teknolojiyi üreten Emgry adlı şirketin kurucu ve CEO’su Emily Morris, güneş enerjisi kadar hızlı devreye alınabilecek bir çözüm getirmek istediğini söylüyor. Başarılı örnek uygulama ve proje fikri ile Emrgy, Oval Park Capital liderliğindeki A Serisi fonlamada 18.4 milyon dolar topladığını da duyurdu. Su kanallarında elektrik üretimi, bu alanda fark yaratarak daha fazla örnek uygulama ile karşımıza çıkabilir.
Su kanallarında türbinlerle enerji üretiyor
Girişim, barajların büyük çevresel hasara neden olduğu nehirler veya akarsular gibi doğal su yollarında çalışmak yerine, küçük türbinlerini endüstriyel altyapıya yerleştirmeye odaklanıyor. Başka bir kurulum, Kaliforniya’nın Central Valley bölgesinde tarıma yönelik bir sulama kanalında bulunuyor.
Morris: “Su altyapısı, terk edilmiş bir alan olarak kabul ediliyor ve kuruluma çok hızlı bir şekilde izin verilebilir” diyor. Eyalet elektriğinin yaklaşık yüzde 20’sinin su altyapısı tarafından kullanıldığı Kaliforniya’da, cihazlar bu talebin bir kısmını karşılayabilir. Her türbin, suyun derinliğine ve hızına bağlı olarak 5 ile 25 kW arasında bir güç derecesine sahip. En iyi koşullarda, bir cihaz 60 veya 70 standart güneş paneli kadar güç üretebilir. Bu sistem muhtemelen her müşterinin ihtiyacı olan elektriğin tamamını sağlayamasa da, bir kanaldaki birkaç türbinden oluşan bir ağ fark yaratabilir. Kanallarda yüzen güneş panelleri ile birlikte de kullanılabilir ve su akarken sürekli bir güç kaynağı sağlar.
Morris: “Maliyeti güneş ışığından daha yüksek, ancak teknoloji çalıştıkça daha fazla enerji üretebilir, bu nedenle küçük bir filo bugün maliyet açısından rekabetçi olabilir” diyor.