Akıllı şehir altyapı geliri 2025 yılına kadar 100 milyar doları geçecek. Statista tarafından paylaşılan raporda, bu alandaki geleceğe bakıldı.
Statista‘ya göre 2025 yılına kadar akıllı şehir altyapısından elde edilen gelir, 2025 yılına kadar 100 milyar doların üzerine çıkacak.
Bu büyüme, artan nüfus ve kentleşmenin yanı sıra şehirler büyüdükçe sürdürülebilir ve ekonomik büyümeyi sürdürme çabası ve pandeminin ardından dijitalleşmenin yükselişinden kaynaklanıyor. Akıllı şehir teknolojisi şirketi Iveda’nın CEO’su David Ly: “Herkes akıllı dağıtımlardan bahsetmeye başladı. Çünkü yeni otomasyon çağı için altyapımızın değişmesi gerekiyor” dedi.
Akıllı şehirler için altyapı
Omdia’da kıdemli IoT analisti Eleftheria Kouri: “Bağlantı altyapısındaki gelişmeler akıllı şehir uygulamalarını ‘barındırmak’ için temel oluşturmada kritik bir rol oynadı. Teknoloji tedarikçilerinin katkısı, akıllı şehir teknolojilerinin benimsenmesinde de katalizör görevi gördü. Bu şirketler, şehirlerin zorluklarına yardımcı olmak ve turistlere ve bölge sakinlerine daha iyi bir yaşam kalitesi sunmak için teknoloji ve kamu sektörü uzmanlarıyla birlikte akıllı şehir bölümleri kurdu” dedi. Bu yönüyle akıllı şehir altyapı geliri aslında şehir yönetimleri için yeni bir kaynak da sağlıyor olacak.
Şehir çapında veri toplamak göz korkutucu bir görev gibi görünebilir ve yönetim organlarının da konu sakinlerin mahremiyeti olduğunda dikkatli davranması gerekir. Ancak yenilikçiler, mahremiyeti tehlikeye atmadan bir şehrin davranışına ve hareketine ilişkin güncel içgörüler toplayabilen çözümler geliştiriyorlar.
Bir şehrin tasarımı altyapıyı barındırmıyorsa, veri toplama noktalarının oluşturulması da başlangıçta sorunlu görünebilir. Ly: “Akıllı bir şehir inşa ederken bir yerden başlamalısınız. Sıcaklık, rüzgarın ne kadar hızlı estiği ile ilgili verileri ölçen sensörlerimiz var. Peki bunları nereye koyuyorsunuz? Yeni bir şey monte etmek istemezsiniz, bu da daha fazla inşaat, daha fazla karmaşa anlamına gelir. Mevcut altyapıdan yararlanmak gerekiyor” dedi.