Kripto borsaları merkeziyetçi yapı oluşturarak, kripto ekosisteminin doğasına aykırı davranıyor. Üstelik borsalardaki soruşturmalar da güveni zedeliyor.
Binance ve FTX hakkındaki federal soruşturmalar, giderek merkezileşen bir sektöre ışık tutuyor. Dünyanın en büyük kripto borsaları için zor birkaç ay oldu. FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık da dahil olmak üzere birçok suçlamayla suçlandı.
Şubat ayında Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Kraken’e sözde hizmet olarak staking programını kaydetmediği için dava açtı. Borsa, hizmeti sunmayı hemen durdurmayı kabul etti ve masrafları karşılamak için 30 milyon dolar para cezası ödedi. Mart ayı başlarında, Coinbase (SEC’in kendisine bir Wells Bildirimi gönderdiğini söyledi.
Ardından CFTC Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu, ABD emtia düzenlemelerinin geniş bir yelpazede ihlal edildiği iddiasıyla sektörün en büyük borsası Binance’e karşı büyük bir dava açtı. Bu yönüyle kripto borsaları merkeziyetçi yapı aksine bir görüntü sergiledi.
Kripto sektörüne borsalar mı zarar veriyor?
74 sayfalık CFTC şikayeti, Binance’in mümkün olduğunca düzenlemeden kaçmaya kararlı bir şirket olarak portresini çiziyor. Binance’in düzenleyicilerin kendi yetki alanlarına tabi olduğunu iddia etmelerini zorlaştırmak için merkezinin nerede olduğunu söylemeyi reddettiği ve Binance yöneticilerinin bu iletişimlerin izlenmesini zorlaştırmak için Signal aracılığıyla bazı iş iletişimleri yürüttüğü iddia ediliyor.
Daha da önemlisi CFTC, Binance’in müşterini tanı ve kara para aklama düzenlemelerini ihlal ettiğini iddi ediyor. Ayrıca ABD’de hiçbir zaman borsa olarak kayıtlı olmamasına ve yüzlerce hesap aracılığıyla kendi platformunda işlem görmesine rağmen Amerikalı müşterilerin platformunda işlem yapmalarını istediğini iddia ediyor. Tüm bunların gösterdiği şey, kripto ekonomisinin temel paradoksu. Yani kripto, merkezi olmayan ticaret ve finans için bir araç olarak yaratılmış olsa da neredeyse tüm kripto ticareti, kripto yatırımcılarının şaşırtıcı miktarda para yatırdığı büyük, merkezi borsalarda gerçekleşiyor.
Sözde kripto para birimlerinin tüm amacı, bir aracıya ihtiyaç duymadan çalışmaları, insanların hükümetlerin veya finansal kurumların müdahalesi olmadan ticaret yapmalarına izin vermesiydi. Ancak borsalar ile merkeziyetçi bir yapıyor döndüğünü görüyoruz.