Techinside Google News
Techinside Google News

Türkiye’nin ilk Lise Girişimcilik Zirvesi gerçekleşti

Genç Başarı Eğitim Vakfı önderliğinde Ege Genç İş İnsanları Derneği ve Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi işbirliğiyle düzenlenen Girişimcilik Zirvesi 29 Mart'ta gerçekleşti.
- Advertisement -

Genç Başarı Eğitim Vakfı önderliğinde Ege Genç İş İnsanları Derneği ve Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi işbirliğiyle düzenlenen Girişimcilik Zirvesi 29 Mart’ta gerçekleşti. Türkiye’de liseli gençleri odağına alan ilk zirve olma özelliği taşıyan etkinlikte, İzmir Girişimcilik Araştırma Raporu’nun detayları paylaşıldı.
 
Girişimci zihin yapısına sahip gençlerin ve çocukların yetişmesi amacıyla ilköğretimden yüksek öğretim düzeyine kadar farklı yaş grupları için eğitici ve deneyim odaklı programlar tasarlayan Genç Başarı Eğitim Vakfı önderliğinde, Ege Genç İş İnsanları Derneği ile Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi işbirliğiyle düzenlenen, Türkiye’nin ilk lise Girişimcilik Zirvesi, İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Medet Ekşi ve Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Gökçe Aydoğdu’nun da aralarında olduğu 300 liseli girişimci öğrencinin katılımıyla 29 Mart’ta gerçekleşti. 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden vatandaşları anma töreniyle başlayan zirve, açılış konuşmalarıyla devam etti.


Genç Başarı Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Çelik Ören gerçekleştirdiği konuşmasında “Girişimci Zihin Yapısında gençler yetiştirmek için ülke genelinde faaliyetlerimizi büyük bir hızla yürütüyoruz. Bu yıl GençBizz Lise Girişimcilik Programı kapsamında ülkemiz genelinde 700’ü aşkın liseli girişim kuruldu. Birçok farklı sektöre odaklanan gençler bu programla sadece iş kurmayı değil, kariyerlerini şekillendirecek yolları da öğreniyor. Biliyoruz ki ülkemizin kalkınması ve üreten bir nüfusa sahip olması için girişimci zihinlerin sayısının her alanda artmasına ve bu zihin yapısının olabildiğince erken yaşta kazandırılmasına ihtiyaç var. Bugün burada bir araya geldiğimiz gençler bu başarıya ulaşabileceğimizin en büyük kanıtıdır” dedi.

Girişimcilik çağımızın yükselen trendi

Girişimciliğin çağımızın yükselen trendi olduğunu söyleyen EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı ve İzQ Yönetim Kurulu Üyesi Alp Avni Yelkenbiçer, “Dünyada ekonomiye girişimcilik olgusunun yön verdiği, girişimciyi bu yeni ekonomi modelinin merkezine yerleştiren bir sisteme geçiliyor. Türkiye’de girişimciliğe bakış açısı dünya ile paralel bir şekilde olumlu olarak değişiyor ancak ortaya çıkan girişim sayıları ve başarı hikayeleri bakımından değerlendirildiğinde henüz istenilen düzeye ulaşmadığı görülüyor. Bu nedenle girişimcilik olgusunun yaygınlaştırılarak yüksek farkındalık düzeyine sahip toplum yaratmak büyük önem taşıyor. O nedenle bugün burada gerçekleştirdiğimiz etkinliği çok önemsiyoruz” dedi.

Girişimciliğe yönelik eğilimlerin küçük yaşlarda başlatılması önemli


EGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Özhelvacı ise konuşmasında, “Türkiye’nin de içinde yer aldığı önemli genç nüfusa sahip dünyanın pek çok ülkesinde girişimciliğin geliştirilebilmesine yönelik önemli çabalar sergileniyor, genç girişimci adayların nasıl daha fazla girişimciliğe yönlendirilebileceğine ilişkin etkinlikler önem kazanıyor. Bu etkinlikler vasıtasıyla girişimciliğe yönelik algıların, tutumların ve böylece eğilimlerin geliştirilmesi; küçük yaşlarda başlatılmak üzere her düzeyde girişimcilik eğitimlerinin sağlanması ve ülke genelinde yaygınlaştırılması oldukça önemli” ifadelerini kullandı.
 
Konuşmaların ardından EGİAD Genel Sekreteri Prof. Dr. Fatih Dalkılıç, İzmir Girişimcilik Araştırma Raporu’nun sunumunu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Fatih Dalkılıç, “Araştırma verilerine göre, her 10 katılımcıdan 8’i bir iş kurmanın bir yıl öncesine kıyasla zor olduğunu düşünüyor. Yeni iş kurarken veya büyütürken ise finansman kaynaklarına ve finansmana erişim çoğunluk tarafından ‘zor’ olarak analiz edildi. Katılımcıların yüzde 56’sı İzmir’de yakın zamandaki girişimcilik için iş kurmak adına iyi fırsatlar olmayacağını belirtiyor. İş kurma nedenleri arasında ise ‘iş imkanları az olduğundan geçim sağlamak’ en çok oylanan yanıt oldu” dedi.

İzmir girişim sermayesi fonu kurulmalı

Prof. Dr. Fatih Dalkılıç, rapor sonucunda ortaya çıkan önerileri ise şöyle sıraladı: “Birincisi, fırsat girişimciliği, girişim sadece para kazanma-geçinme için olmamalı, ekonomideki fırsatları yakalayarak girişim kurulmalı. İkincisi, İzmir girişim sermayesi fonu kurulmalı, İzmir’deki değerlerin İzmir’de kalmasına yönelik değerler yaratılmalı. Üçüncüsü, finansman erişim, yani teşvikler, yatırımlar için biraz daha kolay, hızlı ve rahat olmalı. Dördüncüsü, ortak çalışma alanlar yaygınlaştırılmalı; girişimin seviyesine göre (erken, büyüme, ölçeklenme gibi) farklı küme alanları yaratılmalı.”
 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir