Şirketlerin öncelikli amacı kâr elde etmektir. Tüm yeni ürünler, Ar-Ge çalışmaları hep kârı olabildiğince yukarı çekmeyi hedefler. Pazarlama faaliyetleri yapılan işe göre minimum düzeyde tutulabilir. Böyle bir durum şirketin isminin herkes tarafından duyulmasına engel olsa da şirketin cirosunu ya da piyasa değerini küçültmez. Tabii faaliyet gösterdiği sektöre ve hedef kitlesine bağlı olarak…
Üstteki tanıma uygun olan Palantir Technologies, Silikon Vadisi‘nin gizemli şirketlerinden biri olarak biliniyor. Yaptığı işin odağında gizlilik bulunmasında bunun önemli bir rolü var. Zira şirketin müşterileri arasında ABD hükümeti, askeri kurumlar ve Wall Street de var…
Palantir, geçtiğimiz Kasım ayında 15 milyar dolarlık değere ulaştı ve yeni yatırımlar ile birlikte yükselişine devam ediyor. 11 yıllık şirket, ABD hükümetine ve Wall Street’e veri avcılığı için çeşitli yazılımlar satıyor. Şirket, geçtiğimiz yıl bu sayede 500 milyon dolar gelir elde etmeyi başarmış.
Aralık 2013’te 9 milyar dolarlık değere sahip olarak gösterilen Palantir, Wall Street Journal’ın milyar dolarlık startup’lar listesinde Uber ve Çin’in yükselen gücü Xiaomi‘nin hemen ardından üçüncü sırada yer alıyor. Geride bıraktığı isimler arasında Dropbox, Airbnb ve SpaceX gibi şirketler olduğunu belirtmemiz gerek. Hükümet bürolarına veri toplama için yazılımlar satan geliştirici şirket, ürettikleri içerikler sayesinde çok sayıdaki veriyi birbiri ile ilişkilendirerek önemli işlere imza atıyor.
Telefon numaraları, banka hesapları, arkadaş listeleri, fotoğraf ya da ehliyetler gibi veriler kısa sürede dikkatlice inceleniyor. Hatta iddialara göre Palantir’in yazılımlarından biri ile Usame Bin Ladin‘in takibi de gerçekleştirilmiş.
ABD hükümeti anlaşmalarını paylaşan USAspending.gov adresindeki verilere göre FBI gibi kurumlar şirkete 215 milyon dolarlık ödeme yapmış. Şirketin en büyük alıcıları arasında aynı zamanda bankalar, sigorta şirketleri, perakendeciler, sağlık hizmetleri ile gaz ve petrol markaları bulunuyor.