Techinside Google News
Techinside Google News

Kripto madenciliği çevre dostu mu?

Kripto madenciliği firmaları üretilen fazla enerjiyi satın aldıkları için çevre dostu olduklarını savunuyor.
- Advertisement -

Washington’daki bir blokzincir politika etkinliğinde, kripto para birimi madenciliğinin çevre dostu olduğu iddia edildi. Kripto madenciliğinin elektrik tüketimi öylesine yüksek ki bazı madencilik firmaları kömür yakıtlı elektrik santrallerini yeniden açtılar. ABD Dijital Ticaret Odası’nın düzenlediği blokzincir etkinliğine katılan konuşmacılar ise kripto madenciliğinde yenilenebilir enerjiye geçişi teşvik ettiklerini savunuyor.

Sürdürülebilirlik odaklı kripto para madenciliği, “oldukça öngörülebilir ve ölçeklenebilir bir talep varlığı” olarak görülüyor.

Fazla enerjiyi satın alıyorlar

Madencilik şirketi Riot Platforms’ta kamu politikası başkanı Brian Morgenstern, “Şebeke istikrarına olumlu katkıda bulunabiliyoruz” diyor. Teksas’taki Rockdale tesisinde rüzgar ve güneş enerjisinden yoğun şekilde faydalandıklarını vurgulayarak, şirketin enerji tasarrufuna önem verdiğine dikkati çekiyor.

Teksas, Amerika’nın yenilenebilir elektrik üretiminde büyük bir paya sahip. Rüzgar, güneş ve hidro enerjinin %40,1’i burada üretiliyor. Bununla birlikte, gaz hala toplamın %41,8’ini oluşturuyor. Riot, Teksas tesislerindeki enerji türleriyle ilgili soruyu yanıtlamadı, ancak şirket, Eylül 2022’de Meclis Enerji ve Ticaret Komitesi üyelerine yazdığı bir mektupta Teksas’taki üretim kaynaklarını seçemeyeceğini söyledi. Morgensten, talep arttığında Riot’un madencilik makinelerini hızla kapatarak boşta bıraktığını vurguluyor.

Teksas elektrik şebekesini yöneten Texas Elektrik Güvenilirlik Konseyi (ERCOT), endüstriyel müşterilere kullanımlarını geri çeviren “talep yanıtı” indirimleri sunuyor. Geçen temmuz ayında, Riot bu indirimlerden Bitcoin madenciliğinden daha fazla para kazandı.

Şebeke operatörüyle anlaşmalı çalışıyorlar

CleanSpark Yönetim Kurulu Başkanı Matthew Schultz, bu alandaki madenciliğin kamuyu daha fazla yenilenebilir enerji kaynağı üretmeye teşvik ettiğini ve üretilen fazla enerjiyi kendileri satın aldığı için madencilik şirketlerinin sürdürülebilir enerjiye katkıda bulunduğunu savunuyor. Nevada merkezli bu şirket, 2022 yılında kullandığı enerjinin yüzde 94’ünün karbon sıfır niteliğinde olduğunu söylüyor.

Hive Blockchain Technologies Genel Danışmanı Gabriel Ibghy, şirketinin “bir hizmet olarak talep yanıtı” sağladığını ve talep arttığında madencilik teçhizatlarını otomatik olarak kapattığını söylüyor: “Şebeke operatörüyle entegre olduk, bu yüzden tamamen otomasyonla iş yapıyoruz ve bunun için bize para ödeniyor.”

Vancouver merkezli Hive, Kanada, İzlanda ve İsveç’te kurduğu tesislerde yüzde yüz yenilenebilir enerji kullanıyor. Şirket, kullanılmadığı takdirde boşa gidecek yoğun olmayan gücü satın alıyor ve bu sayede kamuya destek olduğunu savunuyor. Şirket, kripto madenciliğinde yan ürün olarak açığa çıkan ısı için müşteri bulmuş durumda. Örneğin İsveç’te firmanın tesisinin yanındaki serada bu ısının kullanılması söz konusu. Şirket, bu sayede İspanya’dan İsveç’e kadar sebze ithalatı yapılmasıyla oluşan karbon ayak izini düşürmeye de katkıda bulunduğunu söylüyor.

2020’de Montana kömür yakıtlı elektrik santralinin yeniden açılmasına sebep olan Marathon Digital Holdings, geçen yılın nisan ayında yenilenebilir enerjiye geçtiğini belirtiyor.

Enerji danışmanlığı Wood Mackenzie’nin Nisan 2021 tarihli raporunda, sürdürülebilirlik odaklı kripto para madenciliğinin, “oldukça öngörülebilir ve ölçeklenebilir bir talep varlığı” olarak olumlu olduğunu belirtiyordu. Bağımsız elektrik üreticileri ve kamu kuruluşları tarafından üretilip yeterince kullanılmayan elektrik için kripto madenciliği firmaları alıcı olarak sektöre katkı sağlıyor.

New York’ta özel bir yasa çıkarıldı

Kripto madenciliği firmaları yenilenebilir enerji kullandıklarını iddia etseler de Cambridge Üniversitesi Alternatif Finans Merkezi, bunların yenilenebilir payını, nükleer dahil %37,6 olarak çok daha düşük hesapladı. Hükümetin Enerji Enformasyon İdaresi’ne göre, ABD’de toplam enerji üretimi içinde yenilenebilir enerjinin payı 2022’de %21,5 oranıyla bundan çok daha düşük durumda.

New York’ta özel sermaye şirketi Atlas Holdings’in taşrada bulunan bir kömür santralini yeniden açmasının çevreye kötü etkisi oldu ve New York buna karşı özel bir yasa çıkarmak zorunda kaldı. Kasım ayında çıkan bu yasa, kripto madenciliği firmalarının gaz ve kömür kullanmasını iki yıllığına yasaklıyor. Bu yasa, yenilenebilir enerjiye geçiş karşısında ekonomik zorluk yaşadıkları için bitcoin madenciliğine geçen gaz ve kömür santrallerini durdurmayı amaçlıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir