Avrupa Parlementosu üyesi ve Enformasyon Cemiyeti başkanı Viviane Reding, yaptığı açıklamalar ile ABD’li pek çok büyük şirkete yeni kurallar getirmekte kararlı olduklarını tekrarladı. Avrupalı hükümet yetkilileri ve yasama organları aylardır Google, Amazon ve Facebook gibi markalar ile vergilerden tutun da gizliliğe kadar pek çok konu hakkında çatışma halindeydi. Hatta komisyon, Google’ın meşhur antitröst yasasına karşı çalıştığını iddia etmiş ancak şirket tarafından bu itham reddedilmişti.
Amerikan şirketlerinin Avrupa’ya gelerek istedikleri gibi hareket ettiklerini ve yasalar yokmuş gibi davrandıklarını söyleyen Reding, Avrupalı firmaların yasalar ile uğraşırken, ABD’li rakiplerin bunu fırsata da çevirdiğini ekliyor. Öte yandan Arupa Birliği ile ABD arasındaki veri güvenliğini güvence altına alan Safe Harbor anlaşması hakkında da konuşan isim, Avrupalı yetkililerin “Brüksel’de bize yasayı değiştirmek ya da ortadan kaldırmak için baskı yapıyorlar.” sözlerine de yer verdi.
Safe Harbor anlaşması, bu sözleşmeye katılan ABD’li şirketlerin Avrupa yasaları altında “veri güvenliği” gerekçeli davalardan korunmasına olanak sağlıyor. Bu anlaşma, ABD’de operasyonlarını yürüten Avrupalı şirketlere aynı güvenceyi sağlaması gerekirken, veri ihlallerine sebep olabiliyor.
Avrupa Birliği raporunda ise, Avrupalı vatandaşların Safe Harbor başlığı altında kişisel verilerinin ABD’li makamlara ulaştığını ve AB’deki halleri ile benzerlik gösteremeyebileceği bilgisi yer alıyor.
Brüksel’deki ABD büyükelçiliğinden açıklama gelmezken, ABD daha önce uluslararası veri transferinin uluslararası ticaret için çok önemli olduğunu ve AB ile bu konuda ortak paydada buluşmak istediklerini söylemişti.