Google Cloud’un Avrupa’da İklim Değişikliği hızlandırma programına kabul edilen 14 girişimden biri Berlin merkezli Blok-Z. Yenilenebilir enerji üretimini ve tüketimini blokzincir ile izleyip, doğrulayıp eşleştirmeyi amaçlayan bu girişimin kurucu ortağı ve CEO’su Selim Satıcı, Google Cloud’un blokzincir araçlarına erişmenin kendileri için çok faydalı olacağını belirtiyor.
Hızlandırma programında 7 ülkeden 14 girişim
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP27) ardından Google, Kuzey Amerika ve Avrupa’da iklim değişikliği için çözüm üretmeye çalışan startup’lar için bir hızlandırma programı başlattı. Ocak 2023’te yapılan program çağrısının sonunda aralarında Blok-Z de olan olduğu 14 startup’ın desteklenmesine karar verdi. Hızlandırma programına alınan girişimler yedi farklı ülkeden ve birden fazla sektöre odaklanıyorlar. Ortak noktaları yapay zeka, jeo-uzamsal veriler ve analitik gibi bulut teknolojilerinden yararlanıyor olmaları.
Google bu 14 girişimin gelişmesine yardımcı olup bunlara mentorluk fırsatları, teknik uzmanlık ve bulut teknolojisi desteği sunacak.
Tarım sektöründe yapay zeka kullanımı
Google’ın hızlandırma programına seçilen projeler, iklim değişikliğinin etkilerine uyumu desteklemek ve gıda güvenliğini korumak için büyük veri ve yapay zeka kullanıyor.
İsrailli AgroScout, ürün kalitesini sağlamak ve karbon ayak izini ve hedeflenen kimyasal uygulamaları azaltmak için çiftçilerin mahsulleri ve tedarik zincirlerini izlemesine, tespit etmesine ve raporlamasına yardımcı oluyor. Karbon tutmayı haritalamak, ölçmek ve izlemek için derin öğrenmeyi kullanan Tel Aviv merkezli Albo Climate, AgroScout ile birlikte çalışacak. Tarımsal ekosistemlere odaklanan bir diğer girişim Dutch Agcurate, uydu güdümlü kırsal zeka ile çalışarak çiftçilere ve tarımsal perakendecilere hasat sigortası ürünleri sunuyor.
Ormancılıkta Google Earth kullanımı
İskoçya’dan Earth Blox, doğal kaynakların daha sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesine yardımcı olmayı amaçlıyor. Jeo-uzamsal verileri kullanarak ormanlar veya arazi örtüsüyle ilgili değerlendirme yapmak için Google Earth Engine’den yararlanıyor. Estonya’dan Single.Earth ise orman sağlığını değerlendirmek için yapay zeka kullanıyor.
Münih’te eğitim kampı
Hızlandırma programına seçilen 14 girişimin yöneticileri, Mart ayında Münih’te bir eğitim kampına katılıyor. Mentorluk ve grup eğitimi kapsamında Google Cloud servisleri hakkında bilgi edinip girişim yatırımcılarıyla tanışacaklar. 12 hafta sonra 1 Haziran 2023’te demo günü gerçekleştirilecek.