Techinside Google News
Techinside Google News

Otonom inşaat robotu IronBOT artık şantiyede!

Şantiyelerde inşaat demiri yerleştirmek için tasarlanan IronBOT, TyBOT ile birlikte Florida’da bir köprü projesini tamamladı.
- Advertisement -

Pensilvanya merkezli Advanced Construction Robotics (ACR), şantiyelerde inşaat demiri taşımak için tasarlanmış en yeni robotunu tanıttı. IronBOT olarak adlandırılan sistem, 2,5 tona kadar kadar yatay ve dikey inşaat demiri demetlerini kaldırıp taşıyabiliyor ve bunları yerleştirebiliyor.

Firmanın verdiği bilgiye göre bu robotik sistem ön programlama, ön haritalama, kalibrasyon veya BIM (yapı bilgisi modelleme) girişi gerektirmiyor. Bunun yerine boşluk gereksinimlerine göre donatı yerleştirmeyi otomatikleştiriyor. Bu sistem bir şantiyede 4 ila 8 saat içinde kullanıma hazır hale geliyor ve gece gündüz, her türlü hava koşulunda kesintisiz çalışması mümkün.

İnşaat sektörünün ilk robotu değil

Yük taşıma ihtiyacı ve tekrarlayan işler açısından inşaat sektörü robot teknolojisinden en fazla yararlanabilecek sektör. Geçen yıl itibariyle inşaatlarda kullanılabilen 3 robot mevcuttu. Bunlardan Dusty adlı robot inşaat yüzeylerine yerleşim planı basıyordu. Normalde bu iş tebeşirle yapıldığından, Dusty’nin insanlardan 5 kat hızlı çalışması söz konusu. İkinci robot Canvas ise ince işlerde uzmanlaştı. Alçıpan bitirme işini yapan bu robot San Francisco Uluslararası Havalimanı ve Chase ofis kulelerinde kullanıldı.

İnşaat sektörünün üçüncü robotu TyBOT ise aslında IronBOT’un akrabası.

Firmanın ikinci robotu

IronBOT’un piyasaya süren Advanced Construction Robotics, altı yıl önce çelik takviye çubuklarını birbirine bağlayabilen otonom bir sistem olan TyBOT’u çıkarmıştı. Hem IronBOT hem de TyBOT kullanan bir şantiyede inşaat demiri montaj süresinin %50 oranında azaldığı hesaplanıyor.

İlk projesi bir köprü oldu

Geçen ay, Florida’daki Port St Lucie West Boulevard Köprüsü’nün inşaatı için konuşlandırılan bu sistemle IronBOT ilk projesini tamamladı. IronBOT 73,5 ton ağırlıkta inşaat demiri yerleştirirken, TyBOT 58.000’den fazla bağlantıyı tamamladı. Projenin yüklenicisi Shelby Erectors, sistemin inşaat demiri montaj süresinin %50 az olduğunu ve işi tamamlama süresinin 14 günden 7 güne indiğini hesaplıyor.

Robot cephesinde rekabet kızışıyor

IronBOT haberleri, San Francisco merkezli Built Robotics’in dünyanın ilk tam otonom güneş paneli kazığı döşeme robotunu piyasaya sürmesinden bir hafta sonra geldi. Geçen ay ise Boston Dynamics insansı robotu Atlas’ın sahte bir şantiyede işlere yardım ettiği yeni bir videosunu yayınladı.

TyBOT ve IronBOT’un birlikte nasıl kullanıldığı konusundaki videoyu YouTube’dan izleyebilirsiniz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir