2014 yılı Türkiye KOBİ E-Ticaret Raporu adını taşıyan araştırma, IdeaSoft’un hizmet verdiği 5 bin e-ticaret şirketinin verilerinin analiz edilmesiyle ortaya çıkmış.
45 farklı sektörden IdeaSoft altyapısı kullanan 5 bin e-ticaret sitesi üzerinde yapılan analizlere göre, e-ticarete yatırım yapmış ve bu alanda çalışmalarına devam eden KOBİ’ler, 2014 yılında 1,5 milyon sipariş adedine ulaşarak, 2013 yılına oranla satışlarını yüzde 30 artırdı.
Sepet ortalaması 206 TL
Tüketicilerce verilen siparişlere ilişkin yapılan analizlere göre, 2014 yılında tüketicilerin alışveriş sepeti ortalamasının 206 TL’ye ulaştığı görülüyor. 100 TL altındaki işlemlerde kredi kartı kullanan tüketicilerin yüzde 78’i taksiti tercih etmezken, 100 TL üzeri online alışverişte ise kredi kartı kullananların yüzde 55’i taksitlendirmeyi tercih ediyor.
2014’te; tekstil-hazır giyim, tesettür giyim, organik ve doğal ürünler, el yapımı özel ürünler ile elektronik ürünlerin en çok tercih edildiği e-ticarette, siparişler yüzde 54 oranıyla en çok Anadolu’dan veriliyor. Büyük illere bakıldığında ise yüzde 29’luk oranla en çok sipariş verilen il olan İstanbul’u, Ankara yüzde 8, İzmir yüzde 6 ve Bursa yüzde 3’lük oranla takip ediyor.
Kredi kartının yanı sıra kapıda ödeme gibi farklı ödeme alternatifleri ve mobil ticaretin de etkisiyle ivme kazanan e-ticaret sayesinde KOBİ’ler kendi ürünleri direkt olarak online ortamda daha fazla tüketiciye ulaştırabiliyor. Tüketiciler ise hem tasarımları hem de sunduğu alışveriş deneyimiyle profesyonel algıladıkları ve iletişim kurabildikleri güven veren online mağazaları tercih ediyorlar. Rapora göre 2014 yılında KOBİ’lerin sahibi olduğu e-ticaret sitelerinin ziyaretçi sayısının da geçtiğimiz yıla göre yüzde 25 arttığı görülüyor.
Pazar daha da büyüyecek
10 yıldır Türkiye’de ve 2014’ten itibaren ise Shopio markasıyla yurt dışına e-ticaret yazılımı ihraç ettiklerini belirten IdeaSoft Genel Müdürü Seyhun Özkara, araştırma sonuçlarına dair şu yorumu yapıyor: “BKM’nin paylaştığı verilere göre Türkiye’deki e-ticaret hacmi 50 milyar TL’ye ulaştı. Vergi ödemeleri ile uçak biletleri gibi harcamaların dahil olmadığı ve müşterilerimizin hizmet alanına giren, e-perakende sektörüne baktığımızda ise 5-6 milyar TL’lik önemli bir hacimden bahsediyoruz. E-ticaret pazarını büyütmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 2015 yılı içinde KOBİ’lerin daha fazla satış yapabilmesi için özel eğitimler ve projeler hedefliyoruz. Bu paralelde IdeaSoft müşterilerinin 1 milyar TL’lik satış gelirine ulaşacağını öngörüyoruz. 5 bini aşkın KOBİ’nin gerçek zamanlı verilerinden yola çıkarak hazırladığımı bu rapor eminiz ki hem e-ticaret sektörü hem de bu sektöre girmek isteyen KOBİ’lere büyük motivasyon olacak.”