Türkiye İş Bankası, 2024 100. yıl vizyonu doğrultusunda dijital dönüşüm yolculuğuna devam ediyor. Bu kapsamda 2014 yılında dünyada da ilk olan uygulamaları müşterilerine sunan İş Bankası, 2015’te de dijital dönüşümde yeni ürün ve hizmetlere imza atacak.
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, alternatif dağıtım kanallarına ilişkin bankanın stratejilerini paylaştığı toplantıda, İşCep’te Touch ID, XBox uygulaması İşBox gibi teknolojik yeniliklerinin yanı sıra 2015 ve gelecekteki hedeflerini aktardı.
Alternatif dağıtım kanalları yolculuğuna 1982 yılında Bankamatik ile başlayan, 1997 yılında internet bankacılığıyla devam eden İş Bankası’nda şube dışı kanallardan 2014 yılında 2,2 milyar adet işlem gerçekleştirildiğini kaydeden Aran, mobil bankacılık aktif müşteri sayısında son 3 yılda 7 kat artışla 2014 yılsonu itibarıyla 1,5 milyon aktif İşCep müşteri sayısına, mobil bankacılık işlemlerinde ise 12 kat artışla 521 milyon işleme ulaşıldığını belirtti.
Türkiye bankacılık sektöründe mobil bankacılıktan geçen her 2 yatırım işleminden 1’i, her 3 fatura işleminden 1’i ve her 4 finansal işlemden 1’inin İşCep’ten yapıldığını anlatan Aran, İş Bankası’nın alternatif dağıtım kanalları alanında yaptığı teknolojik atılımlara her geçen gün bir yenisini ekleyerek Türkiye’de mobil bankacılığın lideri konumunu korumaya devam ettiğini aktardı. 17 Eylül’de tanıtılan İşCep Touch-ID uygulamasının şu ana kadar 75 bin İş Bankası müşterisi tarafından kullanıldığını söyleyen Aran, aynı zamanda “Xbox One”da yer alan dünyadaki ilk banka olduklarını vurguladı.
Teknolojiye 200 milyon dolarlık yatırım
Dijital bankacılıktaki üstünlüğü yurt dışı şubelerinde de kullanmaya özen gösterdiklerini, özellikle 2015 yılında teknoloji alanında geliştirdikleri ürünleri ABD başta olmak üzere yurt dışına pazarlayacak ve oralarda da satışı gerçekleştirebilecek noktaya geldiklerini vurgulayan Aran, Silikon Vadisi ile Türkiye arasındaki bağlantıyı sağlayacak ve onun üzerinden diğer ülkelere göre önde oldukları alanlardaki ürünleri İş Bankası olarak yazılım şirketleri aracılığıyla pazarlayabileceklerini söyledi.
Teknolojiye yaptıkları yatırımın yıllık 100 milyon doların üstüne çıktığını kaydeden Aran, net ihracat geliri elde ettikleri alanlar arasına finans teknolojilerini yerleştirebileceklerini belirtti.