Dünya artık yetmiyor. Artan şehirleşme oranları, daha yılın ortasında bir yıl yetecek kaynak kadar tüketim yapmamız, hızla yükselen nüfus derken insanlık gözünü uzay boşluğuna çevirdi.
2014, bu anlamda önemli bir yıl oldu. NASA’nın Curiosity adlı aracından Mars’la ilgili yepyeni bilgiler geldi. Avrupa Uzay Ajansı’nın Rosetta’sı kuyruklu yıldıza sendeleyerek de olsa iniş yapmayı başardı. Japonya’nın Hayabusa 2’si ise Rosetta’nınkine benzer görevle bir meteordan toz toplamak için yılın son döneminde yola çıktı.
Mars araştırmalarını bir kenara bırakırsak diğer keşifler ya bilinmeyeni ya da yakın geleceğin yeni mesleklerinden uzay madenciliği için yapıldı. Ancak konu yerleşim olduğunda Rusya merkezli Lin Industrial’ın açıklamasını masaya yatırmak gerek.
Lin Industrial, 2030’da Ay’da bir üs kurmayı hedefliyor. Bunun için 9.4 milyar dolarlık bir bütçe ayırdığını belirten şirketin böyle büyük bir işe girişmesinin ardında sadece dünyadaki kaynakların azalması ve ülkeler arası uzay rekabeti yok. Açıklama sonrası yapılan analizler, Uluslararası Uzay İstasyonu‘nun 2020’de kullanım süresinin dolacak olmasının da önemli bir faktör olduğunu söylüyor.
Şirketin uzay macerasının bu projeyle başlamadığını da belirtmemiz gerek. Ürettikleri Taymyr isimli roketle bugüne kadar üretilmiş en hafif uzay roketlerinden birini geliştiren Lin Industrial, duyurduğu Ay’a yerleşiyoruz haberinin en önemli gereksinimlerinden birine şimdiden sahip.