Sony İcra Kurulu Başkanı Terushi Shimizu yaptığı açıklamada, Sony’nin yarı iletken bölümünün ABD, Japonya ve Hollanda’nın Çin’e yaptığı çip ihracatı kısıtlamalarından büyük olasılıkla sınırlı bir etki göreceğini söyledi.
Sony, akıllı telefonlarda ve otomobillerde yaygın olarak kullanılan dünyanın en büyük görüntü sensörleri üretici olarak dünya devleri arasında yer alıyor. ABD, Pekin’in teknolojik ve askeri ilerlemelerini yavaşlatmak için geçen yıl Ekim ayında Çin’e yapılan yarı iletken ihracatına yönelik kapsamlı kısıtlamalar duyurdu. Ocak ayında Hollanda ve Japonya da çiple ilgili ihracat kısıtlamaları üzerinde anlaşmaya vardı, ancak herhangi bir ayrıntı mevcut değil.
Shimizu, Sony’nin güvenlik kamerası ile ilgili ürünlerinin sevkiyatının ABD’deki ihracat kısıtlamalarından etkilenebileceğini, ancak bunun “çok küçük bir miktar” olacağını söyledi. Satışları üzerindeki olumsuz etki muhtemelen 7,47 milyon doları aşacak, ancak birimin toplam gelirinin yüzde 1’inden az olacak.
Araştırma firması IDC’ye göre, küresel akıllı telefon sevkiyatları 2022’de 1.2 milyar adede ulaşarak 2013’ten bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Sony’nin çip bölümü, Tayvan Semiconductor Manufacturing Co’nun (TSMC) çip üreten yan kuruluşuna 500 milyon dolar yatırım yapıyor.
Bağlı kuruluşun Japonya’daki 8.6 milyar dolarlık tesisinin 2024’ün sonunda üretime başlaması planlanıyor ve TSMC geçen ay Japonya’da ikinci bir fabrika kurmayı düşündüğünü söyledi.