Techinside Google News
Techinside Google News

Veri analizini bir adım öteye taşıyın: Veriyi işletmenizi büyütmek için nasıl kullanabilirsiniz?

İşletmeler bütün üretim, satış ve sevkiyat aşamalarında performansı iyileştirmek, kazancı artırmak ve maliyetleri kontrol altında tutmak için "veri" kullanır.
- Advertisement -

İşletmeler için “veri” en değerli kaynak diyebiliriz. Veriyi analiz ederek işletmenin bütün iş aşamalarını gerçek zamanlı görebilir ve optimize edebiliriz. Bu yazıda doğru veri yönetimi ve başarılı otomasyon müdahaleleriyle işletmenizi nasıl büyütebileceğinizi mercek altına alacağız.

Çalışan iş yükü ve verimliliği takibi için özel uygulamalar

Tüm işletmeler için personelin iş yükünü takip etmek, KPI göstergelerini izlemek ve verimliliklerini değerlendirmek büyük ölçüde önemlidir. Bir bakım ve onarım işletmesi üzerinden örneklendirerek, personelinizin büyük bir kısmının müşterilerin iş yerinde, evinde veya genel olarak ofis dışında çalışan mühendisler olduğunu varsayalım.

Böyle bir durumda çalışanlarınızın performansını yakinen takip edemeyeceğiniz için onların yaptığı işi takip etmeniz gerekir. Örneğin makina parça değişimi değerlendirilebilir veya müşteriye dönüş yapılması için harcanan zaman analiz edilebilir. Ayrıca çalışanın iş yükünü doğru değerlendirmek için işlem gören sipariş sayısı değil, konum verileri de değerlendirilmelidir. Böyle bir veriyi toplamak içinse iyi bir otomasyon çözümüne ihtiyacınız vardır.

Bunun yanı sıra, satış ve servis sektörlerinde çalışan işletmeler, garanti hizmeti, diagnostik ve benzeri verilere erişebilmeleri için kapsamlı bir hizmet geçmişi yönetimi uygulamasına gerek duyarlar. Bu tür işletmelerin ayrıntılı takip yapabilmeleri için seri numaralarını, yedek parça muhasebesini ve yönetimini doğru şekilde ayarlamaları gerekir.

1C:Drive bakım ve onarım hizmetleri sağlayan işletmelerin ihtiyaçlarına göre özel geliştirilmiş ve ayrıntılı iş akışını destekleyen bir çözümdür.

Günümüzde tüm dünyada küçük ve orta ölçekli işletmelerin küresel hizmetler sunan bir yapıya geçme eğilimleri hızla devam ediyor. Eskiden ticaretin küreselleşmesi sadece büyük işletmelerin tekelindeyken, bugün 100 çalışanı olan bir şirket bile farklı ülkelerde yeni ofisler açabiliyor. Bu trend şirket yönetiminde de yenilikçi çözümlere olan ihtiyacı ön plana çıkartıyor. Böyle durumlarda kimi zaman maliyetleri yönetmek için birkaç tüzel kişi oluşturma ihtiyacı doğabilir.

İlk firma gümrük işlemleriyle, ikincisi satışla, üçüncü firma ise servis hizmeti sunmakla görevlendirilebilir. Bu tarz bir  işletme yapısının oluşturulması ve yönetilmesi oldukça zor bir işlemdir ve birçok alt süreç barındırır. Aynı zamanda malların sevkiyatının düzgün koordinasyonu, zamanlamanın iyi ayarlanması, tüzel kişiler arasındaki fiyatlandırmaların ve diğer işlemlerin doğru yönetilmesi hayati önem taşır.

Bu tür işlemlerde fiyatlar farklı para birimlerinde olabilir, her müşteri veya bölge için farklı fiyatlandırma modeli uygulanabilir. Tüm bu çalışmaların yönetilmesi ve farklı fiyatlandırma politikaları uygulanan ülkelerin tek bir kârlılık raporu sunması için sağlam ve kapsamlı bir ERP çözümüne ihtiyaç vardır.

1C:Drive çözümü bu tür çok şirketli işletmeleri destekleme özelliğine sahiptir. Bu yazılımı kullanarak finans ile ilgili tüm  faaliyetleri yürütmek için istediğiniz sayıda tüzel kişilik oluşturabilir ve tüm işlemleri, ve böylece iş süreçlerinin genel kârlılığını izleyebilirsiniz.

Doğru otomasyon çözümü ile zaman ve para tasarrufu

Kimi durumlarda iş hayatında yapılan ufak bir düzenleme kelebek etkisi yaratır ve ciddi boyutta zaman ve para tasarrufu sağlar. Üretim ve çok fazla işlem girişi gerektiren hizmet sektöründe bu olguya daha sık rastlanır.

Örneğin satış yapan işletmeler, nakliye/sevkiyat için fiyat aldıkları firmaların ücretlerini kaydeder ve bu verileri tedarikçiyi otomatik olarak seçmek için kullanır. Böyle bir seçim modeli uygulayarak nakliye giderlerinde %20lere kadar tasarruf edebilen işletmeler mevcuttur.

Üretim süreçlerinde de doğru veri yönetimi önemli optimizasyon sağlayabilir. Örneğin işletme yönetimi stok durumuna tam hakimse ve stok verilerini üretim çevrimine entegre edebilirse, genel olarak üretim süresini hızlandırabilir. Bir bilgisayar destekli tasarım geliştirici firması üretilecek son ürünün parametrelerini net bir şekilde verebilirse, ürün bileşenleri stokta olmasa bile muadil bileşenleri teklif edebilir veya uygun bileşenleri sipariş edebilirsiniz. Kalite standartlarını etkilemeyen muadil bileşenler mevcutsa, bu tip siparişler hemen üretime alınabilir ve zamandan tasarruf sağlayabilir.

Tüm bu işlemlerin gerçekleştirilmesi için 1C:Drive çözümünün sunduğu stok yönetimi, lot takibi ve depo yönetim modüllerinden faydalanarak verimliliği daha da başarılı noktalara çekebilirsiniz.

Kâr artışı için talep planlama ve depo yönetimi

Herhangi bir perakende satış şirketinde talep planlaması ve depo yönetimi kârı artırmak için en önemli faktördür. Talebi yüksek olan ürünlerin stoku tükenirse dolaylı kayıplar yaşarsınız. Aynı şekilde elinizde talebin düşük olduğu stoklar çoksa, yine dolaylı kayıplar yaşarsınız.

Kârlılığı düşürmemek için satın alma aşamasında talebin yüksek olduğu ürünleri doğru miktarda sipariş etmeniz gerekir. Aynı zamanda stok fazlası olan ürünleri hızlıca satabilmek için özel pazarlama kampanyaları yürütmeniz gerekebilir. Bununla ilgili doğru karar verebilmek için stok durumuna her zaman hâkim olmalısınız.

Özellikle yüzlerce veya binlerce farklı varyanta sahip kompleks ürünlerde stok yönetimi daha zordur. Tekstil sektöründe elbiseler, kumaş, beden, boy ve renk unsurlarına göre varyantları olabilir. Benzer şekilde metal ürünler üreten işletmeler boyut, çelik tipi, metal mukavemeti gibi özellikler doğrultusunda varyantlar uygulayabilir. Bu tür stokların yönetiminde yeni siparişleri vermeden önce sık kullanılan ürün özellikleri ve parametre kombinasyonlarını analiz ederek siparişlerin bu bilgiler doğrultusunda oluşturulması maliyetleri düşürür.

1C:Drive ERP çözümünün sağladığı varyant yönetimi ve üretim planlama modülleri, stok, finans ve muhasebe, tedarik planlaması ve depo yönetiminin başarılı bir şekilde yürütülmesi için kolaylık sağlar.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir