Otomobiller, yol bilgisayarlarından ibaret “beyin” teknolojisi eşiğini aşalı uzun zaman oldu. Artık tabletleri andıran dokunmatik ekranlar, kendi kendine park edenler derken teknolojiyi otomobilin kaportasının altındaki her noktada görür olduk.
İşte biraz da bu nedenle, dünyanın en büyük tüketici elektroniği etkinliklerinden biri olan CES’in yıldızları arasında yeni elektronik ürünler kadar otomobiller de var.
Direksiyona dokunmadan 900 kilometre gitmek
Fuardaki otomotiv firmalarını alfabetik sırayla listelediğimizde ilk sırada karşımıza Audi çıkıyor. Alman firma, A7 modelinin otonom, yani kendi kendine gidebilme yeteneğini göstermek adına yaklaşık 900 kilometrelik uzun bir yolculuk yaparak Las Vegas’taki fuar alanına ulaşmayı amaçlıyor. Asıl hedef bu yolculuğun tamamında şoförün direksiyona dokunmamasını sağlamak. Kanunlar belirli eyaletlerde otonom sürüşe izin verse de şoför koltuğunda birinin oturmasını zorunlu tutuyor.
Audi’nin fuardaki bir başka yeniliği ise yeni gösterge paneli. Direksiyonun arkasındaki gösterge tablosunu klasik havasından çıkartan Audi, burayı kullanıcının talebi doğrultusunda farklılaştırabiliyor. Bu sayede kullanıcılar hız göstergesinin olduğu tüm ekranı büyük bir navigasyon ekranına dönüştürebiliyor.
Otomobil park eden saat
Bir başka premium üretici BMW’nin fuardaki yıldızı ise bir akıllı saat. Otomobilinizi uzaktan park etmenizi sağlayan bu saat, aracın konumunu uydu üzerinden tespit ediyor. Otomobilin üzerindeki sensörler ise etrafındaki diğer araçlara çarpmadan kendi kendine park edebilmesini sağlıyor.
Akıllı saatini tanıtan bir başka üretici ise Hyundai oldu. Hyundai’nin saati şimdilik aracı park etme desteği sunmasa da uzaktan farları yakma, kapıları kilitleme hatta kornasını çalma özellikleri sunuyor. Android işletim sistemli saat, güvenlik için her işlem öncesi parola girmenizi istiyor.
En hızlı teknoloji
Uzun yıllar otomobillerdeki yol bilgisayarı ile multimedya sistemlerinin hakimi olan QNX ise hızlı bir modelle sahne aldı. BlackBerry’nin yan kuruluşu olan QNX’in standında Maserati Quattraporte GTS ve Jeep Wrangler yer alıyor. QNX, bu otomobillerin gösterge panellerini tamamen dijitale çevirirken, ek güvenlik sistemleri de getiriyor. Ama asıl yenilik, gösterge paneliyle arka tamponun farklı noktalarında yer alan geri görüş kamerasını eşleştirmesi. Bu sayede park ederken ya da geri geri giderken yalnızca ses duymuyor; küçük bir kedi ya da köpek olduğunda da net bir şekilde görebiliyorsunuz.
Benzer bir sistem Cadillac tarafından kısa bir süre önce duyurulmuştu. Araç içindeki dikiz aynasını, aracın arka kamerasından gelen görüntüyle dolduran Cadillac mühendisleri, bu sayede daha geniş bir alanın görüntülenmesini sağlamış.
Otomobil işletim sistemi
CES 2015’teki bir diğer otomotiv teknolojisi ise Parrot’tan geldi. Şirketin RNB6 adını verdiği sistem Android Auto ve Apple CarPlay’e destek veriyor. 7 inç’lik ekranın odak noktasında ise daha eğlenceli bir sürüş var. 1080p’lik araç seyir kamerası, 7 inç’lik IPs ekran, 4×55 watt amfi ile desteklenen sistem, araç içinde hangi koltukta bulunduğunuza göre ses seviyesini otomatik olarak belirleyebiliyor.
Mercedes yeni modelini teknoloji fuarında tanıttı
Fuardaki otomobil teknolojilerinden bahsederken Mercedes-Benz’e ayrı bir paragraf açmak gerekiyor. Zira şirket CES 2015’te bir yan teknolojiyi değil, yepyeni bir otomobilin tanıtımını gerçekleştirdi.
F 015 adı verilen konseptin odaklandığı nokta tamamen otonom sürüş. Öyle ki, Mercedes, kendine bu alanda ne kadar güvendiğini göstermek adına şoför koltuğunun da 180 derece dönmesine izin vermiş. Yani şoförün yola bakmasına bile gerek kalmıyor. Bu sayede araç içinde dört koltuklu bir toplantı salonu oluşturulabiliyor. Masa yerindeyse büyükçe tableti andıran, yüksek çözünürlüklü bir ekran konumlandırılmış. Plakanın yerleştirilebileceği alanda ise bir QR kod bulunuyor!
F 015’in nasıl dört tekerlekli bir teknolojiye dönüştüğünü görmek içinse videoyu izlemeniz gerek.