Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zeka on yıl içinde sezgiye sahip olabilir

Günümüzün en karmaşık yapay zeka programlarının duyarlı veya bilinçli olma olasılığı yüzde 10'dan az, ancak bundan on yıl sonra önde gelen yapay zeka programlarının bilinçli olma şansı yüzde 20 veya daha yüksek olabilir.
- Advertisement -

Günümüzün en karmaşık yapay zeka programlarının duyarlı veya bilinçli olma olasılığı yüzde 10’dan az, ancak bundan on yıl sonra önde gelen yapay zeka programlarının bilinçli olma şansı yüzde 20 veya daha yüksek olabilir.

NYU felsefe profesörü David Chalmers Pazartesi günü son derece tartışmalı bir konuyu gündeme getirdi.

Chalmers’ın “Büyük bir dil modeli bilinçli olabilir mi?” NeurIPS olarak bilinen, dünyanın en prestijli yapay zeka konferansı olan ve bu hafta New Orleans’ta gerçekleşen 36. yıllık Sinirsel Bilgi İşleme Sistemleri konferansının 28 Kasım’daki açılış konuşmasıydı.

Büyük bir dil modeli, elbette insana benzeyen metinler üretebilen yapay zeka girişimi OpenAI’den  GPT-3 gibi yapay zeka programlarının günümüzün en gelişmiş makine öğrenimi formlarından bazılarının tanımıdır.

Chalmers, bilincin hem yaratıklarda hem de yapay zekada zekadan ayırt edilmesi gerektiğini belirtti. Chalmers: “Önemli olarak, bilinç, insan seviyesindeki zeka ile aynı şey değildir. İnsan olmayan pek çok hayvanın bilinçli olduğu konusunda bir fikir birliği olduğunu düşünüyorum. Örneğin balıklar bile, çoğunluk bunların bilinç olduğunu düşünüyor, bilinçleri insan düzeyinde zeka gerektirmiyor” dedi.

Chalmers: “Belki 10 yıl içinde sanal algı, dil, eylem, tüm bu özelliklere sahip birleşik faillere sahip olacağız, belki de balık gibi bir şeyin kapasitelerini aşacağız” ifadelerini kullandı. Chalmers: “50/50 bu kapasitelere sahip sistemlere ulaşabiliriz ve 50/50 bu kapasitelere sahip sistemlerimiz varsa, bilinçli olurlar. Bu, on veya yirmi yıl içinde bu sistemlerin bazılarında bilince sahip olma ihtimalimizin %20’den fazlasını garanti edebilir” dedi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir