Türkiye özellikle bilişim teknolojileri sektöründe çok hızlı bir ilerleme kat ediyor. Satın alımlar ya da birleşmeler yoluyla sektör aralıksız büyümesini sürdürüyor. Firmaların vizyonları da buna paralel olarak büyüyor. Büyüyen piyasa hacminden Türkiye’nin önemli bir pay alacağını belirten daha.net Genel Müdürü Emin Gür, Türkiye hosting sektorünün büyüme potansiyelini yüksek gördüğünü ifade ediyor. Büyümede etkili faktörler arasında Türkiye’nin Avrupa ve Asya arasında adeta bir teknoloji koridoru olan konumu, büyük BT firmalarının yakın zamanda Türkiye’ye yaptığı yatırımlar ve yerel firmaların büyümesi gibi noktalara işaret ediyor.
Amerikalıların bulut bilişimle imtihanı
ABD’de Ağustos 2012’de Wakefield Research tarafından bulut bilişim hakkında yapılan anket sonuçlarını aktaran Emin Gür teknolojiyi seven bir ülke olan Türkiye’nin de hosting konusunda alacağı daha çok yol olduğunu ifade ediyor. Anket sonuçlarına göre 2012 yılında Amerikalıların yüzde 54’ü Facebook, Gmail ve ya Youtube gibi bulut servislerini kullanıyor olsa bile bulutu hiç ya da hemen hemen hiç kullanmadıklarını söylüyor. Yüzde 51’i hava durumunun bulut bilişimi etkileyebileceğini düşünüyor (teknolojiye adını veren bulut ismi, internet altyapısını temsil eden bulut biçiminden geliyor). Yüzde 22’si en az bir kez bulutun nasıl çalıştığını anlıyormuş gibi yaptığını itiraf ediyor. Yüzde 17’si çıktıkları bir randevuda, yüzde 14’ü bir iş görüşmesi sırasında bulutu anlıyormuş gibi yapmış.
Türkiye’de bireysel, kurumsal ve bayi hosting paketleri, İngiltere ve Kuzey Amerika destekli Cloud VPS (Bulut Sanal Sunucu) barındırma hizmeti veren daha.net’in Genel Müdürü Emin Gür 2015 hedeflerini şöyle açıklıyor: “Bizim 2015 için hedeflerimiz kurduğumuz bulut altyapısını genişleterek, müşterilerimize güvenli, sürdürülebilir ve genişletilebilir Cloud sunucu hizmetini daha da uygun şartlarda sunabilmek. Türkiye’de müşterisine kesintisiz ve kaliteli hizmet veren daha.net gibi hosting firmalarının önü 2015 ve sonrasında çok açık.”
“Ülkemizin yurtdışı standartlarında girişimler ve girişimcileri daha fazla çıkarabilmesi için katma değerli ürünlere daha fazla odaklanmasının yanı sıra pazarlama konusundaki eksikliğini gidermesi gerek diye düşünüyorum” diyen Emin Gür, Mart 2013 tarihli BT Business “Apps Survey” anketine verilen cevaplara göre bulut teknolojilerini kullanan şirketlerin kazandığı avantajları şöyle sıralıyor:
Bulut işinize nasıl yardımcı olabilir?
- Yüzde 42 Veriye istenilen yerden, istenilen zamanda ve istenilen cihazdan erişim
- Yüzde 20 Ofisten uzak merkezi bir konumdan güvenli veri depolama
- Yüzde 10 Maliyetin azalma potansiyeli
- Yüzde 10 Verilerin güvenli yedeklemesi sayesinde esneklik artışı
- Yüzde 5 Sunucu ve diğer depolama donanımlarına daha az ihtiyaç
- Yüzde 4 Çalışanlar arasında daha iyi işbirliği ve paylaşım imkanı
- Yüzde 3 İşin ihtiyaçlarını karşılayabilecek sınırsız kapasite ve ölçeklenebilirlik
Bulut’un en önemli faydası nedir?
- Yüzde 100 Güncel, bakım gerektirmeyen yazılım
- Yüzde 94 Veriniz üzerinde kontrol ve güvenli depolama
- Yüzde 52 Uzun vadeli ücretlerin ve kurulum ücretlerinin olmaması
- Yüzde 22 Esneklik
- Yüzde 21 Öngörülebilir aylık fatura
- Yüzde 18 Yönetim uygulamaları için kolay kullanılabilir gösterge paneli