24 Kasım’da Sony Pictures’ın bilgisayar ağına yapılan yıkıcı saldırının yansımaları ve yağmur gibi gelen şirket içi belge sızıntıları dünyanın dört bir yanında yankı uyandırdı.
ABD başkanı Barack Obama Cuma günü yaptığı açıklamada Sony’nin saldırının merkezindeki film olan “The Interview”i gösterime çıkarmaktan vazgeçerek yanlış bir şey yaptığını söyledi. FBI o günün daha öncesinde saldırının arkasında Kuzey Kore’nin olduğu sonucuna vardığını açıklamıştı. Saldırganlar Sony’nin bilgisayar ağına sızmışlar ve Hollywood stüdyosunun sırlarını açığa çıkaran binlerce e-posta ve finansal belgeler yayınlayarak Kuzey Kore’nin liderinin suikast ile öldürüldüğü komedi filminin yayınlanmamasını talep etmişlerdi.
İfşa edilen sırlardan bazıları biraz ilginçti, birkaçı da şok edici gizlilik ihlallerini ortaya çıkarıyordu. Kalanları bireysel itibarları sarsabilecek düzeydeydi.
Dedikoducu yöneticilerden perde arkasında dönen anlaşmalara kadar, işte Sony hakkında öğrendiğimiz 9 şey. Açığa çıkan bu bilgiler daha önce bazı yayınlarda yayınlanmıştı.
1) Küçümsenmiş bir Google kadar kızgın bir şey yoktur
Google, Sony ve diğer Hollywood stüdyolarının internet içeriği engelleme kanunlarını (Stop Online Piracy Act – SOPA ve Protect Intellectual Property Act – PIPA) yeniden canlandırmaya çalışma ihtimallerine sinirlenmiş. Google’ın baş hukuk müşaviri Kent Walker iğneli bir blog yazısı kaleme almış.
Walker, “Bu hikayedeki hayal kırıklığına uğratıcı kısımlardan biri de tüm bunların MPAA’nın kendisi, yani ‘birinci anayasa değişikliğini ve sanatçıların fikir özgürlüğünü korumak ve kollamak’ için kurulan bir organizasyon için ne anlama geldiği.” diye yazdı. “Peki öyleyse neden interneti gizlice sansürlemeye çalışıyor?”
2) Google yasalarla savaşacak – fakat kazanacak mı?
Google, SOPA’nın niyetini yasama dışı yollarla canlandırma amacının bir parçası olarak, Mississippi devlet baş savcısı Jim Hood’un kendisine 79 sayfalık mahkeme celbi gönderdiğini açıkladı. Bunun sızan Sony e-postalarındaki mahkeme celpleri ile benzer olduğunu açıklayan şirket savaşacağını söyledi.
3) “The Interview” Dışişleri Bakanlığı’ndan onay almış
Filmdeki bazı hassas noktaların farkında olan Sony Pictures CEO’su Michael Lynton, komedi filmini bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisine izletmiş ve gösterime çıkmadan aylar öncesinden onay almış. İsmi verilmeyen yetkili Kim Jong-Un’un öldürülmesini gösteren sonu bile onaylamış.
4) Snapchat CEO’su Evan Spiegel’in sevgiye ihtiyacı varmış
Spiegel Snapchat’in yönetim kurulu üyelerinden olan Lynton’a yazdığı e-postaların sızmasına o kadar üzülmüş ki kendini bir yürüyüşe çıkmak zorunda hissetmiş. Snapchat çalışanlarına yazdığı bir mesajda “Tüm sabah boyunca ağlayacakmışım gibi hissettim” diyerek ardından yürüyüşe çıktığını ve lise hocasına denk geldiğini söyledi. CEO “Bana sarıldı. Buna gerçekten ihtiyacım vardı.” dedi.
5) Kanye’nin bile sunuma ihtiyacı var
Görünen o ki Kanye West “The Interview” filminde bir dakikalık role sahip. Bunun belki de West’in kreatif direktörü Elon Ruthberg’in Sony Pictures eş başkanına bir film hakkında sunum yapması ile bir bağlantısı vardır. Daily Beast’in haberine göre Ruthberg “Hem sinematik hem de teknolojik yenilik içeren büyük bir film projemiz var, dolayısıyla ben de Sony’i düşündüm ve konuşmak istedim” diyor.
6) QR kodları Google Glass’tan daha değerli
Daha fazla Sony e-postası Snapchat’in Google Glass’a benzer araçlar yapan bir firmayı 15 milyon dolara ve iBeacon’ları ve QR kodları okuyan bir teknoloji geliştiren bir başka firmayı da 50 milyon dolara satın aldığını ortaya çıkardı.
7) Mark Zuckerberg “The Social Network”ten nefret etmiş
Zuckerberg’in Facebook’un geçmişi hakkındaki filmi sevmediğini zaten biliyorduk ancak Sony’nin sızan e-postalarına kadar Zuckerberg’in filmi tüm gücüyle engellemeye çalıştığından haberdar değildik. Business Insider’ın haberine göre Lynton bir e-postasında “Zuckerberg’e ‘The Social Network’ün çıkışını durdurmaya çalıştığı zamanlarda dedim ki ‘kimse üniversitedeki ikinci yılının araştırılmasını veya sergilenmesini istemez’” diyor.
8) Davalar
Eski ve şimdiki Sony çalışanları davalarda yer alacak. Sony’nin daha iyi bir bilgisayar güvenlik sistemine sahip olmayarak çalışanların kişisel bilgilerine gereken özeni göstermediğine dair ilk dava açıldı.
9) En pahalı film mi?
Tüm bunları başlatan filmin başrol oyuncularının zararı ise iyi karşılanmış. Seth Rogen’a 8,4 milyon dolar ve James Franco’ya 6,5 milyon dolar ödeme yapılmış. Bloomberg’e göre belki de hiç gösterime çıkmayacak bir filme toplam 44 milyon dolar harcanmış.
Peki film gerçekten hiç gösterime çıkmayacak mı? Barack Obama’nın Cuma günü yaptığı “Sony yanlış yaptı” açıklamasından sonra Sony Pictures bir bildirim yayınladı ve “The Interview” filminin montaj odasında kalmaması için “farklı bir platform” aradığını söyledi.
Facebook ve Snapchat yorum yapmaktan kaçındı. Sony Pictures yorum isteklerine cevap vermedi.