Verilerin sunduğu iç görüler, iş sorunlarına çözüm üretilmesine yardımcı olabilir. Ancak büyük verileri yönetmek yardımcı olmaktan çok işleri zorlaştırabilir.
Intel’in başkan yardımcısı ve Datacenter, AI ve bulut yürütme ve stratejisi genel müdürü Kavitha Prasad: “Yaptığımız her şeyde çok fazla veri var ve şimdi üretilen veri miktarı çok fazla. Peki bu verilerden anlamlı içgörüleri nasıl elde edersiniz? Şu anda verilerle oturup sadece verilerin ne söylediğini değil, aynı zamanda toplanan farklı veri kümeleri arasındaki karşılıklı ilişkiyi anlamak ve bu verilerin arkasında hangi iş anlayışlarının gizlendiğini anlamak insani olarak mümkün değil” diyor.
Bu sorun sadece teknoloji şirketlerini etkilemiyor. Eğitim sektörü ayrıca büyük veriyi yönetme, koruma ve bunlardan değer elde etme konusunda zorluklarla karşı karşıya. Yapay zeka , büyük veri problemlerini çözmeyi mümkün kılabilir.
Örneğin Intel, Nova Southeastern Üniversitesi’ne yardımcı olmak amacıyla yapay zeka kullanmak için Aible ile işbirliği yaptı. Aible, yapay zeka aracılığıyla verileri algılayabilir, keşfedebilir ve optimize edebilir.
Prasad, üniversitenin iki temel konuda veriye dayalı içgörü istediğini söyledi: Lisans öğrencilerini elde tutmanın iyileştirilmesi ve öğrenci refahının optimize edilmesi. Intel ve Aible, Dell ile işbirliği içinde okulun veri kümelerine yapay zekayı yerleştirdi. Bu proje, öğrencilerin yıpranmasını 15 günde yüzde 17 oranında azaltmanın yollarını belirledi.