Techinside Google News
Techinside Google News

Şarj edilebilir piller için lityum tedarikinde tehlike mi yaşanıyor?

Veriler, öngörülen arzın 2028 yılına kadar öngörülen talebe ayak uydurması gerektiğini ve şimdiye kadar gördüğümüz üstel büyümeden çok daha hızlı artması gerektiğini gösteriyor.
- Advertisement -

Ticari olarak satılan ilk lityum iyon piller 1990’ların başında ortaya çıktı. O zamandan beri modern teknolojinin hemen hemen her alanında devrim yaratarak, kulaklıklardan arabalara kadar çeşitli cihazlara güvenli, ucuz, yüksek güç yoğunluklu şarj edilebilir pillerin yerleştirilmesine izin verdi.

Bu pillerin her biri lityum adı verilen bir element içerir. Bir akıllı telefon pili birkaç gram lityum tutar, ancak bir elektrikli araç pili, elementin yaklaşık 10 kg’ını kullanır.

Bu yıl yarım milyon metrik ton lityum tüketeceğimiz tahmin ediliyor. Ancak 2035 yılına kadar lityum talebinin en az 3.7 milyon tona çıkması bekleniyor. Veriler, öngörülen arzın 2028 yılına kadar öngörülen talebe ayak uydurması gerektiğini ve şimdiye kadar gördüğümüz üstel büyümeden çok daha hızlı artması gerektiğini gösteriyor.

Bu alanda önemli çalışmalara imza atan Prof David Kipping, tahminleri 2040’a çıkarıyor ve burada talebin 5 milyon tonun üzerine çıktığını görüyoruz, bu da düz hat için öngörülen arzı büyük ölçüde geride bırakıyor diyor.

Apple ve Tesla gibi şirketlerin geri dönüşüme geçerek çevreyi nasıl korudukları hakkında çok sayıda konuşma görsek de McKinsey & Company’nin verileri, geri dönüşümden gelen lityum miktarının şok edici derecede düşük olduğunu ve bunun öngörülmediğini gösteriyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir