Insider ile birlikte beşinci unicorn’unu çıkaran Türkiye, bunlardan Trendyol’un decacorn olarak 10 milyar dolarlık değerlemeyi aştığı bir hikayeye imza atmış oldu. Peak Games ile başlayan unicorn hikayesi, oyun sektörünün ötesine geçerek Türkiye’yi, gelişen elektronik ticarete büyük destek veren bir ülke konumuna taşıyor. Bu yolculukta Peak Games, Getir, Trendyol ve Dream Games ile birlikte insider, bu hikayenin kahramanları.
Yapay zekâ destekli bir pazarlama zekâsı hizmeti sunan insider, dijital pazarlama uzmanlarının müşteri deneyimlerini iyileştirmelerini sağlıyor. Uzun bir süre Türkiye’nin ilk unicorn’u olacağı söylenen insider, bunu başaramasa da, pademinin tetiklediği hızlandırılmış dijitalleşme sürecinde gerçek değerine ulaştı. Şirketin merkezini Singapur’a taşıyarak serbest ticaretin bu önemli merkezinde konumlanması ve Türkiye’ye ilgisi giderek artan Katar Yatırım Otoritesi’nin (QIA) yatırım turuna liderlik etmesi etkili olmuşa benziyor. 25 ülkede faaliyetleri bulunan ve 800’den fazla global markaya hizmet veren insider’ın unicorn olmasını sağlayan, QIA’in liderliği üstlendiği Seri D yatırım turunda Riverwood Capital ve Sequoia Capital’dan aldığı 121 milyon dolarlık yatırım oldu.
Bundan önceki iki unicorn hikayesinden Trendyol, Ağustos 2021’de decacorn yani değeri 10 milyar doların üzerinde olan unicorn hikayesine uzanırken ABD’nin önde gelen yatırım fonlarından General Atlantic ile Japonya merkezli SoftBank Vision Fund 2 liderliğinde gerçekleşen yatırım turunda Berlin merkezli Princeville Capital’in yanısıra Birleşik Arap Emirlikleri’nin ADQ’sunu ve yine Katar Yatırım Otoritesi’ni (QIA) görüyorduk. Trendyol, 1,5 milyar dolar yatırım alarak 16,5 milyar dolarlık değere ulaşırken, Trendyol’un yatırımcısı Alibaba’nın 2021 başında şirkete yaptığı 350 milyon dolarlık yatırım, insider’ın aldığı yatırımın yaklaşık üç katını buluyordu.
Notlarıma göre, Türkiye’nin bundan önceki unicorn’u Getir, 300 milyon dolarlık yatırım ve 2,6 milyar dolarlık değerleme ile unicorn olmuştu. Dolayısıyla Alibaba’nın kendi başına Trendyol’a yaptığı yatırım bunun da üzerine çıkıyordu. Bunu söylerken, Getir’in, 2021 başında Silikon Vadisi’nin önemli yatırımcılarından Michael Moritz’in başkanlığındaki fonlama turunda 128 milyon dolar yatırım aldığını hatırlatmak gerekiyor.
Yine’de bu rakamlar, 900 milyon dolar nakit ve 900 milyon dolar Zynga hissesi olmak üzere 1,8 milyar dolara satılan Peak Games’in yanında düşük görünüyor ancak Peak Games’in tamamının satıldığını akılda tutmakta yarar var yani burada bir yatırım turundan bahsetmek söz konusu değil. Aynı zamanda Peak Games satın almasında değeri 9,5 dolar civarında olan Zynga hisselerinin, Zynga’nın Ocak 2022 başında Take Two Interactive’e satışı sırasında 3,5 dolara gerilemiş olmasını da akılda tutmakta yarar var.
Bütün bu finansal hareketler içinde asıl yıldız olarak karşımıza Katar Yatırım Otoritesi (QIA) çıkıyor. Borsa İstanbul’un da yüzde 10 hissesini satın almış olan QIA, Brexit referandumunu takip eden 3,5 yıllık dönemde Birleşik Krallık’a 5 milyar paundun üzerinde yatırım yaparak Katar’ın bu ülkedeki yatırımlarını 40 milyar doların üzerine taşıdı. Bu rakamlara bakında QIA’nın Türk startup’lara ilgisi çok daha fazlasını vaat ediyor.