Techinside Google News
Techinside Google News

Foxconn’un robotları iPhone’lar için yetersiz

Foxconn'un yeme, içme ve uyuma gibi ölümlülerin sahip olduğu ihtiyaçlara sahip olmayan işçiler ile üretim yapma hayali suya düştü.
- Advertisement -

Foxconn, fabrikalarında çalışan 1 milyonun üzerinde insanla birlikte dünyanın en büyük elektronik üreticisi. Daha fazla ürünü daha hızlı ve daha ucuza üretme çabası kötü çalışma şartları ve düşük maaşlara, dolayısıyla kötü bir baskıya sebep olsa da şirket bu probleme bir çözüm üretmek için çalışıyor: robot iş gücü. Foxconn bu yılın başında insan işçilerin yerine geçecek olan birkaç bin robot kuracağını açıklamıştı ancak yayınlanan yeni bir rapor böyle bir planın uygulanabilirliği hakkında şüphe uyandırıyor. Foxconn robotları (foxbotlar) Apple için yeterince hassas değil ve dolayısıyla iPhone üretiminde kullanılamayacaklar. Bu da Foxconn’un planlarını büyük oranda zedeleyecek.

Apple’ın titizlik isteyen standartları parçaların 0,02 milimetre hata payı ile kurulmasını gerektiriyor. Bu da bir insan saçından daha ince. Foxbotlar ise 0,05 milimetrelik hassasiyet ile çalışıyor. Aslında bu rakam robotlar ile üretimde oldukça etkileyici ancak Foxconn’un beslenme veya barınma ihtiyacı taşımayan bir işgücü hayali şimdilik suya düşmüş gibi görünüyor. Neyse ki Foxconn ‘‘bir milyon (kullanışsız) robot’’ projesinde çok fazla ilerlememişti.

Öteki donanım üreticileri Apple ile aynı standartlara sahip olmayabilirler ancak Samsung ve Motorola gibi şirketlerin Apple’ın reddettiği üretim teknolojileri ile ilgilenmesi zor olacaktır. Fakat düşük maliyetli ve markasız ürünler ile sahte iPhone’lar yapan küçük Çinli şirketlerin ilgisini çekebilir.

Çoğu telefon ve tabletin gerekli hassasiyet sebebiyle büyük bölümü insanlar tarafından montajlanıyor. Çoğu robot küçük parçaları cihazlara endüstriyel ölçekte monte edecek becerikliliğe sahip değil. Teknolojiyi gerçeğe dönüştürmek için çalışmalar mevcut ancak bunun olması için sıfırdan yeni endüstriye robotlar tasarlamak gerekiyor. Bu da ekonominin dengesini kaybetmesine sebep oluyor. Yani öyle değilmiş gibi gözükebilir ancak cebinizdeki telefon el işi olmasaydı daha pahalı olabilirdi. Foxconn hızlıca para kazanmaya bakıyor dolayısıyla Foxbotların tasarımını otomotiv robotlarını baz alarak tasarlamıştı.

Maliyetleri 20.000 dolar ile 25.000 dolar arasında değişen robotlar iPhone seviyesinde hassasiyete sahip olmasalar bile Foxconn tesislerinde kullanılıyorlar. Tüm zor işler ise halen insanların hünerli parmakları tarafından yapılıyor. Foxbotların sadece vida sıkmalarına, metal parlatmalarına ve paketleme yapmalarına izin veriliyor zira bu görevler birkaç milimetrenin fark etmeyeceği kolay görevler.

Raporlara göre Foxconn robot kollarını daha hassas olacak şekilde yeniden tasarlıyor ve böylece Apple’ın onayını almayı umuyor. Bu iş birkaç yıllık araştırmaya mal olabilir ancak sonunda ortaya çıkacak robotlar çok daha yetenekli olacaktır. Hatta otomotiv robotlarını tamamen göz ardı edilerek insan koluna benzer bir kola ve birden çok parmağa sahip yeni robotlar tasarlanacağı yönünde söylentiler mevcut. Bu durum makineleri çok daha yetenekli yapabilir ama aynı zamanda daha pahalı yapacaktır. Otomasyonda genellikle maliyet vardır – araştırma ve kurma maliyetlerini kurtarması için birkaç sene geçmesi gerekebilir. Görünen o ki Foxconn bu maliyetten otomotiv sektöründe kullanılan robotları yeniden düzenleyerek kurtulamayacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

1 Yorum

  1. Keşke yazıda o çok hassas çalışabilen insan makinesinin 0.002 mm hassasiyetle ne gibi görevler ifa ettiğini de açıklasaydınız. Zira robotların bile hassas çalışamadığı ama insanın mikrometrik hassasiyetle yapabildiği herhangi bir iş bilmiyorum ben. Hani hayatında ilk defa elektronik sektörünü bu yazıdan okuyan bir insan sanır ki baskı devreleri de insanlar elle yapıyor. Ben bile saç telinin 100de 1i hassasiyetinde baskı devre çıkartan ilkel bir alman yaımı makine ile çalışma fırsatı bulmuştum yıllar önce. Yazıda birşeyler eksik hem de kocaman bir eksik var.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir