Hayatımızı kolaylaştıran internet, pek çok güvenlik riskini de beraberinde getiriyor. Bu nedenle doğru ve dikkatli olunmadığı sürece, siber tehlikeleri de içerisinde barındırıyor. Güvenilir olmayan internet altyapısı, siber saldırılara çok müsait. Maddi ve manevi büyük kayıplara sebep olabilen siber saldırılar, milyonlarca insanı tehdit ediyor. Alınacak basit önlemler sayesinde güvenli bir şekilde interneti kullanmak mümkün. İşte uygulayabileceğiniz bazı yöntemler.
İnternet güvenliği nasıl sağlanır?
- VPN kullanın
VPN, güvenli bir internet deneyimi için en çok ihtiyaç duyulan şeylerin başında gelmektedir. Bu alandaki öncü şirketlerden biri olan ExpressVPN’in açıklamasına göre, kişilerin internet trafiklerini korumaları ve kimliklerini çevrimiçi ortamda gizlemeleri için en kolay ve en etkili yoldur. VPN temel olarak bilgisayarın fiziksel olarak bulunduğu yerden karşıdaki ağa şifreli bir tünel oluşturuyor.
Şifreli olduğu için de dışarıdan görüntülenemiyor. Cihaza özelleşmiş bir ağ sürücüsü kuran VPN hizmeti ayrıca karşıdaki ağdan cihaza bir IP numarası atıyor. Böylece uygulamalara ve yerel adreslere erişim sağlanıyor. Bu sayede internette karşınıza çıkabilecek tehlikeler ve bilgisayarınızdaki kişisel bilgiler arasında bir katman daha beliriyor.
VPN servisine ihtiyaç duyan kullanıcılar için birçok farklı seçenek bulunuyor. Web’de anonim olarak gezinmek özellikle gizliliğin korunması açısından oldukça önemli. Kimi zaman bazı sosyal medya platformları ülkemizde erişime kapatılabiliyor. Bu aşamada, platformlara ulaşmak için VPN programlarına ihtiyaç ortaya çıkıyor.
- Şifre belirlerken dikkat edin
İnternet üzerinden eriştiğimiz tüm hesaplar, belirli bir şifre ile korunuyor. Söz konusu hesapların çokluğu bizi bu konuda tembel davranmaya itebiliyor. Bu şifrelerin doğru bir şekilde oluşturulması ve birbiriyle benzerlik içermemesi gerekiyor. Kullanıcıların kısa ve çabuk bulunabilir sayı veya harf dizileri kullanmama konusunda dikkatli olmaları gerekiyor. Belli bir uzunlukta karakter içeren isim, yaş, doğum tarihi gibi tahmin edilebilir öğelere sahip olmayan şifreler, güvende olmanıza yardımcı oluyor.
- Parola yöneticisi kullanın
Hesap şifre ve parolalarınızı hatırlamakta sorun yaşıyorsanız, parola yöneticilerinden yararlanabilirsiniz. Parola yöneticileri ile güçlü parolalar oluşturabilirsiniz. Kredi kartı şifrelerinizi, güvenlik sorularını parola yöneticisinde saklayabilirsiniz.
1Password ve LastPass gibi parola yöneticileri, parolalarınızı açık bir şekilde parola gözükmeden paylaşmanızı sağlar. Parola yöneticileri, sahte web sitelere giriş yapmanızı ekler. Web site domaininde sizin fark edemeyeceğiniz tek karakterlik farkı, parola yöneticisi algılar ve giriş yapmanızı engeller.
- İnternete eriştiğiniz cihazların yazılımlarını güncel tutun
Güvenli internet deneyimi için olmazsa olmazlardan biri de güncel yazılım kullanmaktır. Ne yazık ki, Android, iOS ve Windows gibi işletim sistemleri zaman içerisinde sahip olduğu güvenlik açıkları ile gündeme geliyor. Şirketler yayınladıkları güncellemeler ile kullanıcılarının bu açıklar nedeniyle zarar görmesini engelliyor. Bu nedenle güncellemeleri kapamak ya da artık desteklenmeyen sürümleri kullanmak, siz ve kişisel bilgileriniz için bir tehdit oluşturuyor.
2017 yılında yüzbinlerce bilgisayarı etkileyen Wannacry fidye yazılımı saldırısı, Windows’un yayınladığı güncellemeyi alamayan binlerce bilgisayarı etkilemiştir. Oysa ki, Windows, bu saldırıya karşı aylar öncesinden güncelleme yayınlayarak güvenlik açıklığını kapatmayı hedeflemiştir.
Lisanssız ürünler kullanmanız durumunda da siber tehditlere maruz kalabilirsiniz. Lisansa sahip olmayan veya ‘’crackli’’ diye tabir ettiğimiz yazılım ve uygulamalar, güncelleme almadığı için her zaman güvenlik açıklarına sahiptir. Bu yazılım ve uygulamaları kullanarak kolaylıkla siber saldırıların hedefi olabilirsiniz.
- İki aşamalı kimlik doğrulama kullanın
İki aşamalı kimlik doğrulama aslında oldukça basit bir güvenlik önlemidir. Bu özellik, hesabınızın çalınması durumunda hesabınızı kurtarmada size büyük oranda yardımcı olacaktır. Gerektirdiği fiziksel erişilebilirlik nedeniyle, hesaplarınızın güvende olması için oldukça kritik bir öneme sahip. Bu özelliği kullandığınız zaman, biri hesaplarınıza girmek istediğinde genellikle cep telefonunuza gelen bir koda sahip olması gerekir. Söz konusu durum, sizi yüzde 100 korumasa da bilgisayar korsanlarının işini önemli ölçüde zorlaştırır.
- Authenticator uygulamalardan yararlanın
Authenticator (doğrulama) uygulamaları, iki aşamalı kimlik doğrulamadan daha güvenli bir seçenek olarak kabul edilir. Google Authenticator, Microsoft Authenticator veya Okta gibi üçüncü parti uygulamalar üzerinden telefonunuz üzerinde anlık alacağınız kod sayesinde hesaplarınıza girişte kimlik doğrulamayı daha güvenli hale getirebilirsiniz.
Authenticator uygulamalar, hesap parolanıza sahip olan bir kişinin hesabınıza girmeye çalışması sonucunda size uyarı verir. Bilgisayardan giriş yaparken hesapta göreceğiniz kodu; uygulama üzerinden üç seçenek arasından seçmenizi ister.