Techinside Google News
Techinside Google News

GTech, tüm çalışanlarına, bağlılık için, şirketten pay verecek

Uluslararası pazarda büyüme hedefi ile kadrosunu yüzde 57 genişleten GTech, şirketten pay vererek çalışan bağlılığını artıracak
- Advertisement -

İnsan kaynağının çok önemli olduğu finansal teknolojiler ve analitik alanında faaliyet gösteren GTech, dünyaya açılma planlarını, çalışanlarına şirketten pay vermeyi içeren insan kaynakları politikası ile destekleyeceğini açıkladı. 2021’de insan kaynağını yüzde 57 büyüten ve 2022’ye dünya çapında büyüme hedefiyle giren GTech’in CEO’su Mine Taşkaya, “Yetkin insan kaynağını bünyemizde bulundurmak bizim dünya çapında güçlü bir oyuncu olabilmemizin temel dinamiğini oluşturuyor. Bu bağlamda başlatmış olduğumuz programla ‘global marka olma’ yolculuğumuzda çalışanlarımızla birlikte yürümek ve birlikte büyümek için onları pay sahibi yapma kararı aldık. Bu yolculukta doğal olarak çalışanlarımıza yurt dışında da yeni açılımlar söz konusu olacak” şeklinde konuşuyor.

İnsan kaynağının önemli olduğu sektörlerde uzun süreden beri yöneticilere hisse opsiyonu verme şeklinde uygulanan şirkete ortak etme modelinin 2000 sonrası dönemdeki uygulamaları arasında Huawei örneğini dikkat çekici bulmuştum. Şirketin kurucusu Ren Zhengfei’nin, kendi hissesinin yüzde 2’nin altına düşmesine neden olacak katılıkta uyguladığı sistem, şirketin tamamına yakınında uygulanması ile dikkat çekici olmuştu. Türkiye’de Ekol yeni nesil lojistik yaklaşımını uygulamaya geçirirken insan kaynakları tarafında kan kaybı yaşamamak için çalışanlarına şirketten pay vermişti. Büyük paradigma değişimleri ya da hızlı büyüme politikaları uygulayan şirketlerde bu yaklaşım olumlu sonuç veriyor.

Yıllar önce İtalya’da Ferrari’nin fabrikasının ve merkezinin bulunduğu Maranello’yu ziyaret ettiğimde, Formula 1 otomobilinin tasarım ekibinden üç önemli ismin takımdan ayrıldığı ve rakiplere geçtiğini konuşmuştuk. O zamana kadar herkesin yarıştığı ve Ferrari’nin birinci geldiği bir etkinlik olan Formula 1’in sonraki görünümü çok farklı oldu. Bu nedenle, özellikle uluslararası platformda yarışa kalkan şirketlerin kadrolarını korumak için bu tür adımları atması önem taşıyor.

EY’ın yakında zamanda açıkladığı “Teknoloji Şirketleri için En Büyük 10 Fırsat-2022” raporunun ilk maddesi, bu konunun teknoloji şirketleri kadar danışmanlık şirketlerinin de gündeminde olduğunu ortaya koyuyor. Fırsattan çok yapılması gerekenler listesi görünümündeki raporun bu maddesi, şu şekilde:

“1. Hibrit çalışma ortamında motive iş gücünü çekin ve elde tutun

Teknoloji sektörü için doğru yetenekleri bulabilmenin önemi pandemi döneminde daha da arttı. Çoğu teknoloji şirketi, modern iş gücüne yönelik ihtiyaç ve tercihleri dengelemeye çalışırken kısmi ve kademeli bir ofise dönüşü de gündeme almış durumda. EY tarafından yapılan güncel bir araştırma, her 10 çalışandan 9’unun esneklik talep ettiğini ve talepleri karşılanmazsa işten ayrılmaya hazır olduklarını gösteriyor. İşverenler, en iyi yetenekleri çekmek ve elde tutmak için ödülleri, esnekliği ve deneyim optimizasyonunu içeren formüller geliştirmeli.”

Burada dikkat çekici nokta, 10 çalışandan dokuzunun ayrılmaya hazır olması. Bu nedenle GTech’in inisiyatifinin esneklik boyutuyla olmasa da aidiyeti geliştirme anlamında yerinde olduğu görülüyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir